Carcassonne
Situat în sudul Franței, în regiunea Lanquedoc-Roussillon, în apropiere de granița cu Spania, orașul medieval Carcassonne în care ai putea sa petreci o vacanță de neuitat, este cunoscut pentru cetatea medievală de pe colină, unul dintre cele mai vechi canale de navigație din Europa și…. un fel de mâncare relativ banal – fasole cu carne, dacă nu am fi în Franța!
Să le luăm pe rând.
Așadar suntem în una dintre cele mai frumoase țari ale lumii-Franța, unde aproape pe orice drum o apuci, descoperi fragmente de istorie și peisaje de o frumusețe absolut încântătoare! Lăsăm în urmă Regiunea Provence-Alpi-Cote de Azur, cu aromele și culorile sale și ne îndreptăm către Pirinei. În apropiere de Toulouse, ghidurile turistice ne indică cu multe stele cetatea Carcassonne și Țara Catharilor/Albigenzilor (cunoscuți ca disidenți religioși pe vremea când papalitatea trecea prin foc și sabie pe oricine avea o opinie contrară cu doctrina sa).
Părăsim autostrada plictisitoare, dreapta, netedă ca palma și ne îndreptăm către Carcassonne. Curând drumul ne va indica cetatea veche și orașul și de la poalele colinei, cu străzi paralele care duc către Gara Centrală.
Dacă nu aveți deja cazare o să găsiți oricând ceva potrivit pentru bugetul dumnevoastră dar vara este bine să vă faceți rezervare caci anual sosesc aici cam 3 milioane de turiști. Un clasament al hotelurilor găsiți aici.
Cetatea medievală Carcassonne
Povestea veche spune că văduva Regelui Ballak – Dame Carcas, după ce a văzut armata orașului și pe soțul său omorâți pe câmpul de luptă, a reușit să supraviețuiască asediului armatei lui Charlemagne (Carol cel Mare- Întemeietorul Europei), timp de 5 ani prin diverse tertipuri! Și l-a câștigat după ce, din ultimul sac de grâu rămas a hrănit un porc (care nu fusese mâncat din motive religioase-Ballak și casa lui nu consumau carne de porc)! Atât de bine l-a hrănit că, atunci când l-a aruncat peste ziduri, a plesnit și Charlemagne a fost convins că în cetate mai sunt suficiente provizii să reziste unui asediu îndelungat și a decis să plece (căci avea multe orașe de cucerit!). Pe când ultimul soldat traversa râul s-au auzit sunetul clopotele de bucurie ale orașului, ”Dame Carcas – sonne” au spus soldații lui Charlemagne!
Deținută de conți de Carcassonne si de familia Trencavel, după Cruciada împotriva albigenzilor (1209-1229) a devenit cetate catolică și de apărare la granița cu Spania, iar mai târziu a fost la un pas de a fi demolată dar a fost salvată de la distrugere și redată umanității printr-un amplu proces de restaurare început în secolul 19.
Accesul în cetate se face pe mai multe porți și este gratuit, dar în interior sunt anumite edificii unde trebuie să plătiți. Nu ratați însă intrarea de pe Podul Vechi peste râul Aude! Este cea mai spectaculoasă și vă oferă posibilitatea de a vedea cetatea în toată splendoarea sa! Luați-vă întreaga zi pentru a o vizită în tihnă. Trebuie să parcurgeți cetatea în liniștea dimineții dar și atunci când este învăluită de lumina caldă a apusului de soare. Dacă nu faceți parte dintr-un grup numeros, luați-o pe orice stradă pietruită și o să descoperiți pe rând:
- Zidurile cu turnurile de apărare (sunt peste 50 de astfel de turnuri)
- Basilica of Saints Nazarie;
- Castelul Comtal;
- Muzeul Inchiziției care vă trimite la sfârșitul sângeros al catharilor care au stăpânit cetatea și care au plătit cu viața lor, libertatea de conștiință;
Cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știți despre cetatea medievala le găsiți aici.
Canal du Midi
Mergeți prin orașul nou, plin de culoare și arome, către Canal du Midi – aflat la polul opus al cetății medievale. Acesta este una dintre cele mai vechi căi navigabile construite din Europa, pornind de la o veche idee romană de a face legătura dintre Marea Mediterană cu Oceanul Atlantic. Numit la început Canalul regal de Lanquedoc, deoarece construcția sa a fost autorizată de Louis al XIV, în anul 1667, a devenit Canal du Midi în timpul revoluției franceze (1789). Este una dintre marile realizări ale secolului al XVII-lea, având o lungime de 240 km fiind navigabil și astăzi. La construcția sa au lucrat 12,000 de oameni și în aproape doua secole s-a făcut legătura cu Canal du Garronne, pe unde se poate ajunge la Oceanul Atlantic. Cu toate acestea scopul său comercial a fost îndeplinit pentru scurt timp datorită concurenței iscate de transportul pe calea ferată.
Luați o barcă turistică din fața gării centrale și petreceți câteva ore! O să aveți ocazia să treceți prin ecluzele vechi și să fotografiați peisaje deosebite. Ghizi experimentați vă vor purta prin toată istoria locului.
Castelele Cathare
Pentru a treia zi, părăsiți orașul Carcassonne și vizitați câteva din site-urile cathare:Chateau de LASTOURS, Chateau de MONTSEGUR, Chateau de PEYREPERTUSE, Chateau de TERMES etc. Câteva imagini sugestive găsiți aici. Având un acces facil, pe cărări de munte, bine construite, aceste castele sunt mărturie a trecutului cathar și astfel o să înțelegeți mai bine istoria dar și eforturile făcute de către cavaleri pentru distrugerea acestor fortificații în timpul cruciadelor. Relatarea istorică spune că din ordinul lui Simon de Montfort, aceștia trebuiau să distrugă orice urmă a civilizației catharilor! Tocmai de aceea ceea ce vedem astăzi sunt aproape niște ruine. Cu toate că , cruciadele i-au trecut prin ”foc si sabie” pe cathari, istoria nu încetează să le consemneze eroismul.
La sfârșitul fiecărei zile, trebuie sa încercați un fel de mâncare tradițional! Noi credem că mâncarea este un mod de a descoperi lumea și de a înțelege mai bine popoarele! Mergând pe străzile vechiului Carcassonne o să auziti, în multe limbi străine, un singur cuvânt predominant la ora mesei și anume Cassoulet! Acesta este un fel de mâncare foarte vestit, dar care are ca ingrediente: fasole albă, cârnați și carne de porc, carne de rață sau de gâscă și diferite condimente! Se servește fierbinte în vase de ceramică! Secretul său constă în fierberea lentă.Când îl serviți ar trebui să arate cam așa:
Pare să fie o mâncare banală dar în umbra zidurilor cetății medievale și după așa o aventură prin istorie este ceva de neratat!
Vacanța frumoasă!