Noua Zeelandă este una dintre țările în care visăm să ajungem. Tu te-ai gândit vreodată să ajungi la capătul lumii? Noi ne-am gândit. Şi am descoperit nenumărate locuri senzaționale. Pe câteva dintre aceste locuri, împreună cu experiențele pe care le-am încerca o dată ajunşi acolo, ne-am gândit să ți le împărtăşim.

Auckland | Noua Zeelandă

Sursa foto: Workhere New Zealand

Imaginează-ți un oraş în care toată lumea trăieşte la mai puțin de jumătate de oră distanță de plaje fine, locuri de drumeție şi zeci de insule izolate, încântătoare. Adaugă un climat însorit, ritmul culturii polineziene, pasiunea pentru vinuri de soi şi pentru mâncăruri savuroase, tradiționale. Acesta e Auckland, cel mai mare oraş al țării şi unul dintre oraşele cu cea mai bună calitate a vieții din lume. Mai multe informații despre ceea ce poți să faci în Auckland găseşti aici.

Bay of Islands | Noua Zeelandă

Sursa foto: Bay of Islands Travel Guide

Insula de Nord împleteşte povestea a două zone de coastă cu aspect diferit. Coasta de vest este accidentată, sentimentală; coasta de est este mai sofisticată şi mai urbană. În Bay of Islands – un paradis subtropical – poți să faci o croazieră, poți să înoți cu delfini, poți să faci scufundări, poți să pescuieşti … Sau, pur şi simplu, să leneveşti toată ziua la soare şi să admiri apele golfului, albastru-turcoaz. Mai multe informații găseşti aici.

Bungy jumping | Noua Zeelandă

Sursa foto: captură Youtube (Devin Graham)

În anii ’80, doi tineri neozeelandezi au înființat prima instalație comercială pentru sărituri cu coarda elastică – bungy jumping. Locul ales de ei a fost pe Insula de Sud, în apropiere de Queenstown, pe un pod suspendat numit Kawarau. De atunci încoace, acest sport extrem a devenit un ritual pentru vizitatorii sosiți din întreaga lume. Mai multe informații găseşti aici.

Christchurch | Noua Zeelandă

Sursa foto: Renewed Heart Ministries

Christchurch, “oraşul-grădină”, un amestec eclectic de eleganță istorică şi de cultură contemporană, este o oprire obligatorie în orice itinerar. Renăscut după două cutremure de pământ în 2010 şi în 2011, este un oraş care vibrează de energie. Mai multe informații găseşti aici.

Diving | Noua Zeelandă

Sursa foto: NIWA

Apele cristaline ale Noii Zeelande sunt un paradis pentru scufundători. Poți să te scufunzi printre epave, să te amesteci printre vaste bancuri de peşti sau să înoți printre delfini. Marele explorator Jacques-Yves Cousteau era de părere că locurile de scufundare din Poor Knights Islands Marine Reserve sunt dintre cele mai bune din lume. Mai multe informații găseşti aici.

Ghețarii Franz Josef şi Fox | Noua Zeelandă

Sursa foto: Franz Josef Motels

Vrei să vezi cum era viața în era glaciară? Vizitează ghețarii Franz Josef şi Fox. În timp ce ghețarii din lumea întreagă se topesc văzând cu ochii, aceşti doi ghețari – ca două râuri de gheață albastră – încă ajung până aproape de mare. Mai multe informații găseşti aici.

Hiking | Noua Zeelandă

Sursa foto: New Zealand Department of Conservation

Explorează țara pe jos, este cea mai bună modalitate să poți admira locuri de o frumusețe excepțională. Te aşteaptă mii de kilometri de cărări prin păduri native, prin rezervații ale naturii şi de-a lungul unor zone de coastă fermecătoare. Unul dintre cele mai frumoase trasee e Routeburn Track. În funcție de condiția ta fizică, poți să alegi drumeții de câteva zile sau de o zi. Mai multe informații găseşti aici.

Jetboating | Noua Zeelandă

Sursa foto: captură Youtube (Devin Graham)

Jetboating, un alt sport extrem inventat de neozeelandezi, îți promite o experiență de neuitat. Navighezi cu viteză prin defilee foarte înguste, trecând razant pe lângă versanți de munte. Traseele de lângă Queenstown şi Canterbury îți garantează un nivel ridicat de adrenalină. Este o experiență unică în viață, pe care nu trebuie să o ratezi. Mai multe informații găseşti aici.

Kaikoura | Noua Zeelandă

Sursa foto: Kaikoura

Localitatea Kaikoura (“mâncare de raci”) este situată într-un cadru natural spectaculos, între Oceanul Pacific şi lanțul muntos Kaikoura Range. Principala activitate este observarea faunei şi a florei. Câteva excursii pe zi îți permit să navighezi printre delfini şi să vezi de foarte aproape balene. Sau poți vizita colonia de foci. Mai multe informații găseşti aici.

Lacul Tekapo | Noua Zeelandă

Sursa foto: Reach Coach

Încă de la prima vedere lacul Tekapo te va vrăji. Culoarea turcoaz, un turcoaz foarte intens, a fost cauzată de eroziunea glaciară, praful de rocă fiind adus în apă de către ghețari. Pe lângă pitorescul deosebit, este locul perfect pentru pasionații de astronomie, fiind inclus de către UNESCO în lista de situri numite Dark Sky Preserve. Mai multe informații găseşti aici.

Matamata | Noua Zeelandă

Sursa foto: Hamilton & Waikato Tourism

Matamata este o oprire obligatorie dacă eşti un fan înfocat al seriei “Lord of the Rings” şi eşti pasionat de hobbiți. Aici poți vizita Hobbiton Movie Set, aflat chiar în inima Shire, un ținut de legendă şi un loc de care vei fi încântat. Vei vedea toate cele 44 de căsuțe care au fost folosite pentru filmări şi te vei putea opri să bei ceva la Green Dragon Inn. Mai multe informații găseşti aici.

Milford Sound | Noua Zeelandă

Sursa foto: Rankers

Descris de scriitorul Rudyard Kipling ca “a opta minune a lumii”, Milford Sound este un fiord spectaculos sculptat de ghețari. A fost votat pe locul întâi în “Travelers’ Choice Destinations” pe Tripadvisor în 2008. O croazieră cu vaporaşul este cea mai bună metodă să îl vizitezi, dar dacă eşti amator de aventură poți închiria un caiac, un mod inedit să îl explorezi. Mai multe informații găseşti aici.

Muntele Cook | Noua Zeelandă

Sursa foto: Dave Wong

Parcul național Aoraki Mount Cook adăposteşte munții cei mai înalți şi cei mai lungi ghețari. Deşi numără 23 de vârfuri înalte de peste 3.000 de metri, parcul este cât se poate de accesibil. Autostrada 80 te duce până în Aoraki/Mt Cook Village, situat lângă lacul Pukaki, un loc pitoresc, absolut minunat dacă vrei să petreci câteva ore sau zile de relaxare în peisajul alpin. Mai multe informații găseşti aici.

Napier | Noua Zeelandă

Sursa foto: Art Deco Masonic Hotel

În dimineața zilei de 3 februarie 1931, un cutremur cu intensitate de 7.9 grade pe scara Richter a zguduit Hawke’s Bay trei minute în şir. Majoritatea clădirilor din oraşul Napier s-au prăbuşit sau au pierit în incendiile ce au urmat după seism. Dar oraşul a fost reconstruit. Păstrând arhitectura Art Deco din anii ’30, este un loc în care simți că te întorci în timp. Mai multe informații găseşti aici.

Otago Central Rail Trail | Noua Zeelandă

Sursa foto: New Zealand Department of Conservation

Vrei să explorezi frumusețile Noii Zeelande pe bicicletă? Atunci alege Otago Central Rail Trail, un circuit de 150 de kilometri şerpuind printr-un cadru natural neafectat de civilizație. Circuitul întreg între Clyde şi Middlemarch durează trei-patru zile, dar poți să alegi trasee mai scurte, cum ar fi Daisybank–Hyde în partea de est sau Lauder–Auripo în secțiunea de nord. Mai multe informații găseşti aici.

Queenstown | Noua Zeelandă

Sursa foto: New Zealand Travel Organiser

Queenstown este una dintre principalele atracții ale Noii Zeelande, când vei ajunge în această regiune vei înțelege de ce. Amatorii de adrenalină şi experiențe outdoor sunt răsfățați, pur şi simplu. Poți alege dintr-o mare varietate de activități: bungy jumping, sky diving, canyon swinging, jet boating, trekking, rafting, mountain biking … Iar în timpul iernii poți să schiezi. Mai multe informații găseşti aici.

Rafting | Noua Zeelandă

Sursa foto: Rafting New Zealand

Lanțurile muntoase ale Noii Zeelande sunt pline de râuri repezi pe care poți face rafting. Ai de unde alege: de la secțiuni relativ liniştite (nivelul 1) până la secțiuni dintre cele mai dificile din lume (nivelul 5). Mai multe informații găseşti aici.

Rotorua | Noua Zeelandă

Sursa foto: Tourism New Zealand

Rotorua este locul perfect dacă vrei să te relaxezi într-un spa. Regiunea e renumită pentru vulcanii săi noroioşi, pentru gheizeri ce erup violent şi pentru bogăția de izvoare termale. Explorează cultura maori şi savurează mâncare gătită în hangi (cuptor de pământ). Mai multe informații găseşti aici.

Skydiving | Noua Zeelandă

Sursa foto: Travels of Shad

Dacă eşti amator de senzații tari, încearcă skydiving, nimic altceva nu îți va ridica atât de rapid nivelul de adrenalină. Cele mai bune locuri sunt lângă lacul Tanaka, în Queenstown sau la lacul Taupo. Priveliştea este uluitoare: lacuri, păduri întinse, vulcani … Asta dacă îți mai stă mintea la ele atunci când cazi în gol de la 4-5.000 de metri înălțime … Mai multe informații găseşti aici.

Surfing | Noua Zeelandă

Sursa foto: captură Youtube

Dacă ai vrut vreodată să înveți să faci surfing, dar nu ai avut ocazii sau timp, apele Noii Zeelande sunt locul perfect. Iar dacă ştii să faci surfing, vei avea unde petrece câteva ore sau câteva zile excepționale. Unul dintre cele mai bune locuri pentru surfing din lume este Raglan. Mai multe informații găseşti aici.

Tongariro National Park | Noua Zeelandă

Sursa foto: Guide to New Zealand

Parcul Național Tongariro – cu o suprafață de aproape 80,000 de hectare – înconjoară vulcanii Tongariro, Ngauruhoe şi Ruapehu, încă activi. Cea mai populară activitate este “Tongariro Alpine Crossing”, o drumeție de o zi printr-un peisaj nepământean, de o diversitate uluitoare. Mai multe informații găseşti aici.

Waiotapu | Noua Zeelandă

Sursa foto: Charli Moore

La scurtă distanță de Rotorua sau de lacul Taupo, Waiotapu este unul dintre cele mai ireale locuri din lume. Champagne Pool – principală atracție a zonei – îți oferă privirii izvoare colorate, pământ aburind şi vulcani noroioşi. Mai multe informații găseşti aici.

Waitomo Caves | Noua Zeelandă

Sursa foto: Hamilton & Waikato Tourism

Sub dealurile verzi ale regiunii Waitomo stă ascuns un labirint de râuri subterane şi grote. Apa izvoarelor a săpat în calcarul moale timp de mii de ani, dând naştere unor spectaculoase formațiuni de stalactite şi stalagmite. Dar ceea ce face acest loc cu totul deosebit sunt coloniile subterane de viermi luminoşi. Mai multe informații găseşti aici.

Wellington | Noua Zeelandă

Sursa foto: Wikipedia Commons

Wellington, capitala Noii Zeelande, a fost numită de Lonely Planet “cea mai tare capitală mică din lume”. Ce poți să faci aici? Relaxeaza-te în Oriental Bay, o plajă urbană cu nisip auriu. Fă o plimbare pe Makara Peak, sau pe promenada “City to Sea”, de unde priveliştile sunt încântătoare. Vizitează muzeul Te Papa, muzeul național al Noii Zeelande, un excelent muzeu interactiv. Mai multe informații găseşti aici.

Zorbing | Noua Zeelandă

Sursa foto: captură Youtube (Devin Graham)

Iar dacă vrei să încerci ceva amuzant, încearcă zorbing. Zorbing este un nou sport extrem, originar tot din Noua Zeelandă. Te rostogoleşti într-o sferă gonflabilă transparentă de mari dimensiuni, de obicei pe un teren în pantă. Mai multe informații găseşti aici.

Te-am convins să îți planifici o vacanță la Antipozi? Nu? Priveşte încă o dată  😀

Dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm să-l distribui. Îți mulțumim.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here