Te-ai întrebat vreodată ce naiba găsesc bărbații atrăgător la supermodelele gen Gisele Bündchen, Karlie Kloss sau Gigi Hadid? Asta ca să nu pomenim de modelele menționate aici. Ştii, fetele alea ultrasubțiri care prezintă moda? Răspunsul psihologilor e foarte simplu: nimic. Marea lor majoritate nu văd nimic atrăgător la femeile foarte slabe la trup, anorectice, deşirate şi costelive. Cât de des vezi un bărbat răsfoind ultimul număr din Cosmopolitan, Elle sau Unica, mmm? Supermodelele care împodobesc paginile acestor reviste şi care prezintă ultima modă de la Paris sau Milano sunt diferite de acele modele pentru care bărbații sunt dispuşi să plătească întrucât le găsesc atractive.

Uite, de pildă, să luăm Playboy Playmates (da, da, când vorbim de bărbați şi preferințele lor e bine să ştii că la modelele astea ne referim!). Un model Playboy cântăreşte în medie 52 de kilograme şi are 1.67 m înălțime. Asta înseamnă un indice de masă corporală de 18.6. Ceea ce corespunde imaginilor de femei pe care marea majoritate a bărbaților le consideră atrăgătoare. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, greutatea normală corespunde unui indice cuprins între 18.5 şi 24.9. La o primă vedere, şi modelele Playboy par destul de sfrijite, dar sunt oare mai slabe decât femeile obişnuite? Înainte de 1980, în SUA două treimi dintre fetele de vârsta lor aveau un indice de masă corporală mai mic de 20. În Europa femeile au proporții mai echilibrate, iar în România pe medie lucrurile stau ceva mai bine. Prin urmare, față de aceste statistici, modelele Playboy nu sunt şi nici nu au devenit în ultimii ani mai uscățive.

Ceea ce le face cu adevărat diferite este că au forme mult mai rotunde, mai feminine. În medie, dimensiunile unui model Playboy (bust, talie, şolduri) sunt 89-58-86, cu 54% mai pronunțate decât măsurătorile unei fete obişnuite. Adică au forma aceea de trup de clepsidră pe care bărbații o consideră atât de atractivă. Motivul e simplu. În mod instinctiv, bărbații asociază formele mai rotunde ale trupului feminin cu calitățile sale reproductive. În cartea “De ce au nevoie femeile de grăsime” doi antropologi americani susțin că în grăsimea de pe coapse şi fese se găsesc cantități sporite de acid docosahexaenoic (DHA), o formă de acid gras Omega-3. Vei întreba: şi ce e cu asta? Ei bine, 40% din acizii graşi polinesaturaţi din creier sunt compuşi din DHA. Consumul de uleiuri Omega 3 ajută fetuşii să îşi dezvolte funcțiile motorii şi cognitive. Cu alte cuvinte, femeile cu forme rotunde în zona coapselor şi a feselor nasc copii mai sănătoşi şi mai inteligenți.

Față de modelele Playboy, fetele care prezintă modă au trăsături corporale cât se poate de diferite. În medie, au un indice de masă corporală de numai 17.1. Cu o înălțime medie de 178 cm, care le face să pară mai slabe chiar decât sunt, sunt mai înalte decât 99% dintre femei. Şi au talii mai largi, o circumferință a bustului cu 7-8 cm mai mică şi şolduri înguste. Motivul pentru care fetele de pe catwalk sunt alese după aceste criterii este destul de greu de înțeles. Femeile cu linii atât de suple sunt tot mai rare. Două potențiale motive sunt costurile de producție mult mai reduse (mai puțină forță de muncă, croieli mai simple) şi – pentru unii designeri de sex masculin – poate o preferință pentru figuri băiețeşti (mai mult nu spun …).

Ceea ce este cert este că bărbații cu înclinații heterosexuale preferă nurii femeilor cu forme rotunde şi voluptoase. Din nefericire, femeile subestimează sau nu înțeleg acest fapt. Multe femei par să creadă că bărbații preferă femeile slabe sau foarte slabe. În mod eronat, unele cred că pierzând în greutate în mod nenecesar ar fi mai atractive. Cine are dreptate aici: sexul frumos sau sexul tare? Sexul tare, desigur. Aveți încredere în instinctele noastre evolutive.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here