Îți oferim o colecție – subiectivă şi incompletă – a câtorva dintre cele mai frumoase romane de dragoste din literatura universală. Sunt cărți pe care trebuie să le citeşti. Şi dacă deja le-ai citit – sau nu ai timp ori chef să citeşti – poate nu ştii că au făcut obiectul unor frumoase ecranizări, unele dintre acestea excepționale. Merită să le cauți şi să le urmăreşti.

Mândrie şi prejudecată | 14 dintre cele mai bune romane de dragoste

Autor: Jane Austen

“Elizabeth Bennet este întruchiparea perfectă a eroinei tipice pentru Jane Austen: inteligentă, generoasă, sensibilă, incapabilă de gelozie sau de orice alt păcat major. Am putea crede că asta o face o mironosiță insuportabilă, dar adevărul e că Lizzy este o tânără modernă şi sofisticată, care, la nevoie, ştie să dea o replică spirituală şi politicoasă, însă mustind de sarcasm. Ocazia i se iveşte din plin când îl cunoaşte pe arogantul, dar onestul burlac Fitzwilliam Darcy, prototipul eroului romantic distant şi intens masculin, care o tratează inițial cu superioritate şi chiar cu grosolănie. Căci, fără îndoială, miza romanului Mândrie şi prejudecată, întrebarea care a făcut şi face generații de cititori să întoarcă filă după filă până în ziua de azi este: vor ajunge Elizabeth şi domnul Darcy, în ciuda diferențelor care îi fac aparent incompatibili, să fie împreună? Descoperiți răspunsul în această carte devenită clasică, savurând o poveste de dragoste scrisă după toate regulile artei şi lăsându-vă fermecați de personajele ei memorabile!” (prezentare Editura Litera)

Romanul a fost ecranizat de mai multe ori. Una dintre ecranizări a fost realizată în 2005, avându-i pe Keira Knightley şi Matthew Macfadyen în rolurile principale.

Ada sau ardoarea | 14 dintre cele mai bune romane de dragoste

Autor: Vladimir Nabokov

„Publicat la două săptămâni după ce autorul împlinise şaptezeci de ani, Ada sau ardoarea este capodopera lui Nabokov, încununarea glorioasă a carierei sale de romancier. Deopotrivă basm, epopee, tratat filosofic despre esența timpului şi catalog erotic, Ada sau ardoarea este creația supremă a unei imaginații incandescente.“ (prezentare Editura Polirom)

Scriind în New York Times Book Review, renumitul critic Alfred Appel o numea „o mare operă de artă, o carte necesară, vie şi seducătoare”, spunând că îl situează pe Nabokov alături de mari nume ale literaturii universale, precum Franz Kafka, Marcel Proust şi James Joyce. Celălalt mare roman al lui Nabokov este „Lolita”, ecranizat într-un film cu Jeremy Irons pe care îți recomandăm să îl vezi.

Doctor Jivago | 14 dintre cele mai bune romane de dragoste

Autor: Boris Pasternak

“Publicat pentru prima dată în Italia, în 1957, în plină criză mondială, romanul Doctor Jivago e povestea vieții şi a iubirilor unui medic în perioada Revoluției ruse. Părăsind Moscova pentru liniştea Munților Urali, unde speră să-şi pună familia la adăpost, Jivago se trezeşte în plin conflict între albi şi roşii. Dragostea lui pentru frumoasa şi tandra Lara se consumă pe fundalul cruzimii şi al talazurilor revoluției, o reprezentare surprinzătoare a unor vremuri memorabile.

Romanul a fost ecranizat în 1965 de David Lean, cu Omar Sharif şi Julie Christie în rolurile principale, iar pelicula a fost distinsă cu cinci premii Oscar, cinci Globuri de Aur şi două premii Grammy şi e inclusă pe lista celor mai bune 100 de filme ale tuturor timpurilor. Adaptarea pentru televiziune din 2002, în regia lui Giacomo Campiotti, cu Hans Matheson si Keira Knightley, a obținut trei nominalizări la premiile Bafta.” (prezentare Editura Polirom)

Insuportabila uşurătate a ființei | 14 dintre cele mai bune romane de dragoste

Autor: Milan Kundera

“Dacă eterna revenire este povara cea mai grea, atunci, viețile noastre, proiectate pe acest fundal, pot apărea în toată splendoarea uşurătății lor. Dar este, într-adevăr, greutatea cumplită şi uşurătatea frumoasă? Povara cea mai grea ne striveşte, ne face să ne încovoiem sub ea, ne lipeşte de pământ. Dar, în poezia de dragoste a tuturor veacurilor, femeia doreşte să fie împovărată de greutatea trupului bărbătesc. Aşadar, cea mai grea povară este, în acelaşi timp, imaginea celei mai intense împliniri vitale. Cu cât mai grea e povara, cu atât mai apropiată de pământ e viața noastră, şi cu atât e mai reală şi mai adevarată. În schimb, absența totală a poverii face ca ființa umană să devină mai uşoară ca aerul, să zboare spre înălțimi, să se îndepărteze de pământ, de ființa terestră, să fie doar pe jumatate reală, iar mişcările sale să fie deopotrivă libere şi nesemnificative. Şi-atunci, ce să alegem? Greutatea sau uşurătatea?” (prezentare Editura Humanitas)

Romanul a fost ecranizat în 1988 în regia lui Philip Kaufmann. În rolurile principale: Daniel Day-Lewis, Juliette Binoche şi Lena Olin.

Apă pentru elefanți | 14 dintre cele mai bune romane de dragoste

Autor: Sara Gruen

Primul rând: „Am nouăzeci de ani. Sau nouăzeci şi trei. Ori una, ori alta“. Ultimul rând: „Pentru moşneagul ăsta, circul e casa lui“. Între cele două rânduri se desfaşoară povestea fascinantă a tânărului Jacob Jankowski, care în anii ’30 îşi face ucenicia vieții într-unul dintre cele mai vestite circuri americane. Angajat să aibă grijă de animale, Jacob va descoperi sub marea cupolă un univers cu personaje bizare şi fascinante, dar cu reguli rigide ca ale unei caste. Însă va afla deopotrivă că circul nu înseamnă numai strălucire şi culoare, paiete şi magie, râsete şi ropote de aplauze, ci şi animale maltratate, artişti în mizerie încercând să uite sordidul cotidian cu ajutorul alcoolului de contrabandă, violență şi prostituție, suferință şi tragedii, incertitudini şi spaime. Pe acest fundal se perindă o galerie întreagă de figuri memorabile: Unchiul Al, directorul fără scrupule al circului; Kinko, clovnul pitic cu un zâmbet exagerat pictat pe chipul trist; „ciudații“ cu trupuri contorsionate de suferință; imprevizibilul şi crudul August Rosenbluth, dresorul de animale care cade victima celor pe care i-a chinuit; Marlena, frumoasa lui soție, dresoarea de cai, de care Jacob se îndrăgosteşte năprasnic şi alături de care trăieşte o pătimaşă poveste de iubire; Rosie, elefăntița cu personalitate şi cu un secret care-i pune viața în primejdie. Fotografii alb-negru însoțesc textul – instantanee surprinse la circurile americane de la începutul secolului XX, imortalizând o lume unde minunile sunt iscate cu o lovitură de baghetă, se spulberă odată cu ultimul acord al orchestrei, dar îşi lasă amintiri de-o viață.” (prezentare Editura Humanitas)

Ecranizarea romanului a fost lansată în 2011. În rolurile principale: Robert Pattinson, Reese Witherspoon şi Christoph Waltz.

Spuma zilelor | 14 dintre cele mai bune romane de dragoste

Autor: Boris Vian

Spuma zilelor este o poveste, scrie autorul, „în întregime adevărată, din moment ce am inventat-o de la un cap la altul“ despre dragostea a două personaje, Colin si Chloe. Frumoasei Chloe, o creatură la fel de frumoasă precum piesa muzicală cu acelaşi nume interpretată de Duke Ellington, îi creşte în plămân un nufăr uriaş care o sufocă. Apartamentul lui Colin, în care locuieşte cuplul, se strâmtează şi lucrurile dinăuntru se degradează şi se descompun într-un ritm accelerat, metaforă a maladiei, a sărăciei sau a depresiei care le însoțeşte.

Obiectele au o viață proprie şi se comportă conform unor legi stranii sau unei logici întâlnite doar în vise. Nici măcar personaje principale nu există cu adevărat în această scriere atât de nonconformistă a lui Vian: Colin şi Chloe au în roman o greutate egală cu a şoricelului gri vorbitor, care la sfârşit se sinucide de durere. Îi întâlnim aici pe Jean-Sol Partre şi pe ducesa de Bovouard cu cortegiul lor de fanatici şi colecționarii maniaci ai operelor lor, citim despre o sonerie care se desprinde din uşă ca să-şi anunțe stăpânul că a venit cineva în vizită, despre tavane care coboară, ferestre care se întunecă şi se zidesc cu ciudate excrescențe minerale, despre un pianococktail, o invenție cu clape de pian care produce cockteiluri cu gustul şi aroma piesei muzicale cântate. Lumea imaginată de Vian pare a fi acea „lume pe dos” a scrierilor vechi: muncitorii câştigă mai mult decat inginerii în subordinea cărora sunt, un doctor în filosofie şi matematici este considerat a fi mai prejos decât bucătarul său, hoții care vin să fure din Trezorerie sunt „oameni cu tabieturi” şi le place să fure doar la anumite ore.

Spuma zilelor este un roman care denotă o inteligență şi o sensibilitate profundă, dincolo de tonul ironic-amar pe alocuri. Acest univers fantast, plin de imagini şi sunete, de obiecte şi cuvinte inventate, nu este însă deloc lipsit de finalitate: este o realitate fictivă care vorbeşte despre propria noastră realitate. Vian este recunoscut ca fiind un precursor al scriitorilor postmoderni prin intertextualitate si relația de complicitate cu cititorul său.” (prezentare Editura Univers)

Romanul a fost ecranizat în 2013 sub numele “Mood Indigo”, în interpretarea lui Romain Duris şi a lui Audrey Tautou.

Anna Karenina | 14 dintre cele mai bune romane de dragoste

Autor: Lev Tolstoi

“Povestea unei vieți pline de patimi şi îndoieli, celebrul roman Anna Karenina istoriseşte tragedia unei femei aflate sub imperiul distructiv al unei pasiuni adulterine. În fundalul pe care, alături de Anna, evoluează personaje aparte prin natura lor, Tolstoi divulgă ipocrizia înaltei societăți, zugrăveşte descompunerea modului de viață patriarhal şi degradarea instituției familiei.

„Tolstoi este cel mai mare prozator rus. Iar măreția lui se datorează calității rare de a se adapta la statura noastră, la ritmul nostru. Proza lui e ritmată de bătăile propriei noastre inimi, iar personajele sale par să se mişte la fel de firesc în lumea noastră ca trecătorii care ni se perindă pe sub ferestre în timpul lecturii.” (Vladimir Nabokov)” – prezentare Editura Polirom

Romanul – unul dintre cele mai importante din literatura universală – a fost ecranizat de multe ori, în interpretarea unor mari stele de cinema: Greta Garbo, Vivien Leigh, Sophie Marceau … Una dintre cele mai recente ecranizări i-a avut în distribuție pe Keira Knightley şi Jude Law.

Vârsta inocenței | 14 dintre cele mai bune romane de dragoste

Autor: Edith Wharton

“Newland Archer este pe cale să-şi unească destinul cu frumoasa May Welland şi nimic nu stă în calea acestei fericiri curate si cuminți. Întoarcerea misterioasei contese Ellen Olenska în New York, cu viața răvăşită de un mariaj nereuşit, îl face pe Archer să şovăie, căci se îndrăgosteşte de ea. Nehotărât între datorie şi pasiune, între destinul sigur, lipsit de variațiuni neaşteptate, cu May şi viața minunată, dar capricioasă cu Ellen, Archer se află în fața unei decizii care fie îl va face fericit, fie îi va aduce nenorocirea.” (prezentare Editura Polirom)

Acest roman a primit premiul Pulitzer în 1921 şi a fost adaptat pentru marile ecrane de regizorul Martin Scorsese, cu Daniel Day-Lewis, Michelle Pfeiffer şi Winona Ryder în rolurile principale.

Dragostea în vremea holerei | 14 dintre cele mai bune romane de dragoste

Autor: Gabriel Garcia Marquez

“În tinereţe, Florentino Ariza şi Fermina Daza trăiseră o pasionantă poveste de dragoste. Numai că viaţa îţi rezervă uneori surprize… La început, când Florentino află că Fermina se va căsători cu un doctor bogat, simte că viaţa lui s-a sfârşit. Deşi îşi găseşte echilibrul, bucurându-se de succes în afaceri şi nu numai… (cele 622 de relaţii amoroase ar putea confirma acest lucru), dragostea lui pentru Fermina rămâne la fel de puternică. Aşa că, după 50 de ani, 9 luni şi 4 zile de despărţire, Florentino îşi reînnoieşte declaraţia de dragoste în faţa femeii visurilor lui. I se va mai oferi, oare, şansa unui nou început?

Dragostea în vremea holerei, una dintre cele mai frumoase şi mai tragice poveşti de dragoste din literatura universală, a fost ecranizată în 2008, adaptarea pentru cinema a romanului fiind făcută de scenaristul Ron Harwood, câştigător al premiului Oscar şi al Globului de Aur.” (prezentare Editura RAO)

Pacientul englez | 14 dintre cele mai bune romane de dragoste

Autor: Michael Ondaatje
Pacientul englez are drept personaje centrale patru oameni cu existențe pustiite, împinşi de hazard sub acoperişul unei foste mânăstiri italiene, la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. E vorba de Hana, o infirmieră amorțită de spectacolul suferinței şi morții atâtor soldați îngrijiți; Caravaggio, un hoț şi spion mutilat, dependent de morfină; Kip, un genist sikh care-şi pune zilnic viața în pericol dezamorsând bombe; şi mai e misteriosul pacient cu trupul ars, de nerecunoscut, îngrijit de Hana, pe care lumea îl ia drept englez şi care începe să dezvăluie o poveste de dragoste, cu aventuri în deşert şi scene de război, ce ajunge să-i bântuie şi să-i transforme pe ascultătorii săi.” (prezentare Editura Polirom)

Romanul a fost ecranizat în 1996 în regia lui Anthony Minghella, cu Ralph Fiennes, Juliette Binoche, Kristin Scott Thomas şi Willem Dafoe în rolurile principale.

Iubita locotenentului francez | 14 dintre cele mai bune romane de dragoste

Autor: John Fowles

“Cel mai cunoscut roman al lui Fowles, Iubita locotenentului francez, a fost publicat într-un moment când sentimentele față de libertatea politică şi cea sexuală, discutate în ultimul capitol, atinseseră o intensitate maximă. Plasată în jurul anului 1867, acțiunea romanului pune în cumpănă libertatea viziunii de la sfârşitul anilor ’60 ai secolului al XX-lea cu atitudinile severe ale perioadei victoriene din urmă cu o sută de ani.

Romanul evocă în chip convingător atmosfera acelor „certitudini de fier”, a convențiilor rigide, a emoțiilor reprimate, reactualizând unele modalități caracteristice ale narațiunii victoriene. De fapt, succesul la public a fost explicat şi prin dexteritatea cu care Fowles mânuieşte o intrigă întru totul convențională: triunghiul alcătuit din Charles, logodnica lui, suava Ernestina, şi misterioasa străină Sarah Woodruff reprezintă o formulă familiară, deseori folosită, a narațiunii al cărei moment culminant, îndelung amânat, sporeşte şi mai mult interesul cititorului.” (prezentare Editura Polirom)

Romanul a fost ecranizat cu Jeremy Irons şi Meryl Streep în rolurile principale.

La răscruce de vânturi | 14 dintre cele mai bune romane de dragoste

Autor: Emily Brontë

La răscruce de vânturi, singurul roman al lui Emily Brontë, descrie dragostea intensă şi aproape demonică dintre Catherine Earnshaw şi Heathcliff, un copil de țigan găsit şi crescut de tatăl ei. După moartea domnului Earnshaw, Heathcliff este umilit de Hindley, fratele lui Catherine, gelos pe afecțiunea pe care părintele său i-o purtase orfanului, în ciuda lipsei de educație şi de maniere a acestuia. Între timp, Catherine se descoperă atrasă de Edgar Linton, fiul unui mic nobil vecin, care o impresionează prin blândețea şi comportamentul său aristocratic. Crezând că iubita lui nu-i împărtăşeşte sentimentele, Heathcliff părăseşte Wuthering Heights, reşedința izolată a familiei, şi revine câțiva ani mai târziu ca un om bogat şi rafinat, nerăbdător să se răzbune pentru fostele sale suferințe. Structura narativă complexă, emoțiile violente, descrierile evocatoare ale ținuturilor mlăştinoase singuratice şi măreția poetică a viziunii autoarei fac din acest roman unic o capodoperă a literaturii engleze.” (prezentare Editura Litera)

Una dintre ecranizările memorabile ale acestui film a fost realizată în 1992, avându-i în rolurile principale pe Juliette Binoche şi Ralph Fiennes.

Adio, arme | 14 dintre cele mai bune romane de dragoste

Autor: Ernest Hemingway

Adio, arme este povestea locotenentului Henry, concentrat pe frontul italian în timpul Primului Război Mondial, şi a pasiunii lui pentru Catherine Barkley, o soră medicală englezoaică. Încă de la prima lor întâlnire, Catherine îi povesteşte, de parcă în contextul respectiv propria ei tragedie şi-ar fi pierdut orice interes, cum logodnicul ei fusese omorât în luptă cu un an înainte, după ce încercase în zadar să o convingă să se căsătorească. Cei doi încep o relație, iar Henry este convins că nu e îndrăgostit de Catherine şi nici nu o va iubi vreodată. Pentru el, acesta e doar un joc, la fel ca bridge-ul, doar că în locul cărților sunt folosite cuvinte. Destul de curând, însă, jocul devine serios şi în cele din urmă Henry dezertează ca să fie împreună cu Catherine.” (prezentare Editura Polirom)

Doamna Bovary | 14 dintre cele mai bune romane de dragoste

Autor: Gustave Flaubert

“Emma Bovary este o femeie frumoasă şi plictisită, prizonieră în căsnicia cu un doctor mediocru şi sufocată de banalitatea vieții de provincie. Cititoare înfocată de romane sentimentale, ea tânjeşte după pasiune şi-şi caută refugiul în fantezii romantice, în cheltuieli excesive şi, în cele din urmă, în adulter. Aventurile sentimentale hrănite cu iluzii ajung însă şi ele s-o dezamăgească, iar consecințele sunt devastatoare. Portretul plin de erotism şi de sensibilitate psihologică realizat de Flaubert Emmei Bovary a stârnit indignare la data publicării romanului, iar autorului i-a fost intentat proces pentru obscenitate. Descrierea eroinei s-a dovedit atât de realistă, încât multe femei au afirmat că-i serviseră drept model. De altfel, protagonista lui Flaubert n-a încetat să fascineze, de atunci, generații întregi de cititori. Eroină romantică sau soție întreținută şi nevrotică, mamă neglijentă sau femeie instinctiv revoltată împotriva constrângerilor vieții mic-burgheze, Emma Bovary rămâne unul dintre cele mai enigmatice şi mai tulburătoare personaje ale ficțiunii moderne.” (prezentare Editura Litera)

În 1991 romanul a fost ecranizat în regia lui Claude Chabrol, în interpretarea Isabellei Huppert şi a lui Jean-François Balmer. O versiunea recentă a fost turnată în 2014, cu Mia Wasikowska în rol principal.

Care ți-a plăcut cel mai mult? Aşteptăm cu mult drag de la tine sugestii şi comentarii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here