Deși este sufletul bucătăriei arabe, Couscous-ul pentru un european ar putea trece un preparat prea simplu, puțin pretențios, un fel de griș mărunțit, ce nu poate să fie considerat o garnitură serioasă. Cu toate acestea, dacă ne uităm la înfrațirea sa cu nenumarate condimente, îl putem considera un preparat versatil ce poate fi folosit la mese bogate dar și în perioadele de post.
Ne place couscous-ul și pentru ca se poate depozita ușor, este un aliment ce se înmulțește (dintr-o cană pot mănca foarte bine 2 oameni), se prepară destul de repede și în plus, combinat cu diferite frunze, uleiuri, culori, fructe, boabe, paste, prafuri ne ajută să ne simțim regește chiar dacă mâncăm pe un colț de masă!
Iată 2 rețete cu couscous:
Couscous cu sos de roșii
Ingrediente pentru 4 persoane:
- Couscous 350 g
- 1/2 lingura de sare de mare
- 400 ml de apă fiartă
- 1-2 linguri de ulei de floare soarelui
- 25 g unt
- 1 lingura de ulei de măsline
- 1 ceapă, tăiată fin
- 2-3 căței de usturoi
- 1-2 lingurițe de harissa
- 400 g de roșii tocate bucați de la conservă
- 2 lingurițe de zahăr
- mentă proaspătă, coriandru proaspăt (tocate mărunt)
- sare și piper după gust
- coajă de lămâie rasă proaspătă sau conservată
Pentru couscous: punem couscous-ul într-un vas adânc, amestecăm cu uleiul de măsline, sare și adăugăm apa fierbinte. Aoperim vasul cu un prosop curat și lăsăm 10-15 minute. Acesta va absoarbe apa și va crește.
Dacă bobul este pufos, trecem la pașii următori. Pregătim sosul de roșii, împreună cu uleiul de floarea soarelui, usturoi, ceapa tăiată fin, zahăr, pe care le lăsăm la gătit, pe foc mediu, 10-15 minute.
Adăugăm în couscous coaja de lămâie, sare, piper după gust.
Pentru servire peste couscous adăugăm sosul de roșii, apoi verdețurile proaspăt tocate.
Couscous cu scorțișoară
Ingrediente pentru 4 persoane
- 350 g de couscous
- 2 linguri de unt sau ghee
- 400 ml de apă fiartă
- 2 liguri de fulgi de migdale
- 1 linguriță de scorțișoară măcinată
- 1 linguriță de zahăr pudră
- sare și piper după gust
Prunem couscous-ul într-un bol, adăugăm 1/2 linguriță de sare și 400 ml de apă fierbinte, amestecăm bine și acoperim cu un prosop 10-15 minute.Dacă bobul este pufos, trecem la pașii următori.
Topim untul sau ghee-ul într-o cratiță, adugăm 2 linguri de fulgi de migdale și îi ținem până devin aurii (maxim 1 minut) apoi, adăugăm couscous-ul și amestecăm bine. Pentru servire adăugăm scorțișoara măcinată și zahăr pudră.
Poftă bună!