Prima zi de toamna astronomică! E vremea recoltelor si toata țara românească are supraproducție de prune! Depinde de noi să profităm de acest moment bun al toamnei! Preparate sub form de gem (magiun), dulcețuri, uscate sau pur și simplu consumate în stare proapătă, prunele au multe beneficii! Enumerăm doar câteva (găsiți un articol extins pe www.doc.ro):

a) conțin vitamina C,  vitamina K,  cupru, potasiu și multe, multe fibre pentru o digestie sănătoasă;

b) reduc tensiunea arterială;

c) conțin antocianine (antioxidanti naturali), care le ofera pigmentul roșu-violet. Acești antioxidanti distrug radicalii liberi si protejeaza impotriva cancerului.

d) normalizează nivelul de glucoză din sânge;

e) îmbunătățesc sănătatea oaselor;

f) îmbunățățesc memoria.

Dar să vorbim despre magiun, acest gem tradițional balcanic!

Cele mai bune îngrediente sunt prunele grase românești din zona de dealuri a Munteniei, crescute în livezi scăldate în soare, care nu se desfac, în stare proaspătă, de pe sâmbure. Timpul optim de recoltare este la sfârșitul lunii septembrie!

Cum procedăm? Tine-ți minte că un magiun bun presupune să prelucrați cam 5 kg de prune grase ca să obțineți 1 kg de magiun!În funcție de cantitatea dorită, alegeți fructe sănătoase, coapte (culoare violet inchis), spalați fructele, îndepărtați codițele, alegeți o oală cu fund dublu. Puneți la fiert! Nu adăugați nimic! În procesul de fierbere vor începe să se desfacă prunele de pe sâmburi! În acest moment treceti conținutul printr-o sită pentru a separa sâmburii și pielițele fructelor. Recomandăm un model cu gauri ceva mai mari ca să nu petreceți prea mult timp cu această operațiune!

Fierbeți piureul de fructe rezultat …. până când obțineți o pastă foarte văscoasă sau până când cantitatea inițială a scazut cu 75 % ! Amestecați să nu se lipească! Treaba aceasta trebuie să o faceți destul de des! În rest, doar voință multă să nu vă plictisiți sau sa vă pierdeți răbdarea! O sa fiti inconjurați de o aromă foarte plăcută! ” Trebuie să se lege bine, aşa că fiertul şi amestecatul durează ore şi ore, până când e magiun, adică o pastă în care meleșteul (făcăleţul, mestecăul) abia se mai învârte.” – Radu Anton Roman

Rezultatul este un gem sănatos, fără zahăr și care se poate consuma în orice circumstanțe: cu iaurt, cu branză , cu șnitzel, cu foie gras, cu ce aveți prin casă… mai cu seamă cu pită coaptă în cuptor, unt făcut in putinei și nuci!Dar cine oare mai știe despre asta?

Poftă bună, bucurați-vă de toamnă!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here