Lituania sărbătorește ziua națională pe 16 februarie. La această dată, în 1918 Lituania și-a proclamat independența față de imperiul țarist. Aşa că ne-am gândit să tragem cu ochiul în bucătăria lituaniană. Ce găsim de mâncare, ce-o fi interesant pe aici?
Bucătăria lituaniană se bazează mult pe cartofi, legume rădăcinoase (sfeclă roşie în mod deosebit), carne şi lactate. La fel ca ceilalți baltici şi scandinavii, lituanienii preferă alimente sățioase, menite să încălzească în zilele umede, reci. Gastronomia are o varietate de influențe germane, estice sau evreiești, dar cuprinde și o serie de mâncăruri tradiționale. Iată câteva preparate pe care – când mergi la Vilnius sau când ai chef de ceva gustos – merită să le încerci.
Cepelinai (“zeppeline”)

În Lituania, aceasta este mâncarea tradițională. Cepelinai sunt nişte găluşte mari din cartofi (jumătate raşi, jumătate piure), umplute cu carne tocată de porc (sau de vită), servite cu smântână şi sos de bacon. Inițial erau numite didzkukuliai. În secolul al douăzecilea, lituanienii le-au dat un nume mai potrivit formei lor: cepelinai. Dacă vrei să încerci “zeppeline”, vezi o rețetă ceva mai jos.
Kepta Duona (pâine prăjită)

Kepta duona sunt “degețele” din pâine neagră de secară, prăjite în ulei, frecate cu sare şi usturoi, servite cu sos de brânză. Însoțite de bere (în Lituania au câteva beri foarte bune, cum ar fi Svyturys sau Kalnapilis), sunt o gustare îndrăgită de lituanieni.
Saltibarsciai (supă rece de sfeclă)

Această supă sezioneră din sfeclă roşie şi kefir este mâncată cu ouă tari (tăiate în jumătăți şi servite deasupra) şi cartofi fierți. Ceea ce te frapează de la prima vedere este culoarea sa: un roz intens. În Lituania simbolizează venirea primăverii.
Kibinai (un fel de colțunaşi)

Kibinai sunt produse de patiserie specifice populației Kariate, un grup etnic turc care trăiesc în Lituania de sute de ani. Consumate în special în oraşul Trakai (30 km de Vilnius), sunt umplute cu carne de oaie, legume, brânză sau gem din fructe de pădure. Se mănâncă la o gustare sau alături de supă (în mod tradițional).
Kugelis

Kugelis este o budincă de cartofi, foarte sățioasă, uneori umplută cu carne (ca o lasagna). Este servită cu bacon, smântână şi gem de merişoare de Scandinavia (numite şi lingonberry).
Šakotis

Nu în ultimul rând, dacă ajungi în Lituania, încearcă šakotis, prăjitură festivă pe care lituanienii o servesc la nunți, de Paşti sau în ajun de Crăciun. În formă de brad, goală în interior, este numită sekacs la polonezi şi Baumküchen la nemți. Aluatul de šakotis este foarte subțire, ca la clătite. Sunt coapte la foc de mesteacăn, cu flacără deschisă, ca o frigare, din lateral. Procesul de preparare e migălos, nu prea poți să faci asta acasă, dar merită să îl vezi.
Şi acum, iată rețeta de cepelinai.
Ingrediente:
• 2 kg de cartofi
• 3 cepe
• 600 grame de carne tocată de porc (sau de vită)
• 2 ouă, bătute
• 2-3 căței de usturoi
• verdeață (mărar, pătrunjel)
• smântână
• sare, piper
• bacon sau pancetta (opțional)
Cum se pregăteşte:
1. Curăță toți cartofii şi împarte-i în două cantități aproape egale. Fierbe jumătate din ei timp de 15-20 de minute. Scurge-i de apă, zdrobeşte-i bine, ca pentru piure.
2. Rade foarte fin ceilalți cartofi sau dă-i prin robotul de bucătărie. Scurge-i foarte bine de zeamă cu o strecurătoare sau printr-un tifon. Cartofii trebuie să rămână complet uscați. Lasă zeama deoparte timp de 15-20 de minute până când pe fundul vasului se strâng câteva linguri de amidon. Aruncă lichidul. Toarnă amidonul la loc peste cartofi (ca să se închege mai bine poți păstra şi turna şi în apa de fiert 1-2 linguri de amidon)
3. Amestecă într-un castron piureul şi cartofii raşi, jumătate din ou, o lingură de făină, condimentează, apoi lasă această compoziție să se răcească în timp ce te ocupi de umplutură.
4. Amestecă carnea, ceapa tocată (dacă vrei, poți să o căleşti), usturoiul (tocat foarte fin), restul de ou, verdeață, sare, piper. Fă nişte perişoare din acest amestec, un pic mai mari.
5. Presară-ți mâinile cu făină şi presară făină şi pe un fund de lemn. Din cartofi fă forme turtite, mari de o palmă şi groase cam cât degetul mic.
6. Umple fiecare dintre aceste forme cu carnea tocată, acoperă umplutura de jur împrejur. Găluştele astfel obținute trebuie să fie de mărimea unei lămâi (mai dolofane). Dă-le forma ovală de „zeppeline” rulându-le atent în mâini.
7. Dă în clocot o oală mare de apă, apoi redu temperatura. Pune găluştele în apă cu grijă, acoperă cu un capac, lasă-le 30-40 de minute la foc foarte mic. Important: ca să îşi păstreze forma, apa trebuie să nu clocotească după ce le pui! Scoate-le cu o spumieră. Poți să le dai la cuptor alte 15-20 de minute (dacă mai rabzi …)
8. Serveşte-le cu smântână, bacon prăjit sau pancetta, verdeață proaspăt tocată şi (opțional) cu un sos de ciuperci.
Un tutorial (nu orice tutorial, cepelinai gătiți de jucătorul profesionist de baschet Jonas Valančiūnas !) găseşti aici 😀
Jonas spune că cea mai bună garnitură la cepelinai e o bere rece. Aşa e, nu? 😀