Ouă Benedict
Cui nu-i plac ochiurile, ouăle fierte în apă, ouă benedict, omletă simplă, omletă cu ciuperci, cu cașcaval, cu de toate! Cu siguranță pare cel mai ușor preparat pentru micul dejun dar și pentru orice alt moment al zilei. Dintre toate tipurile de ouă, preparea ouălelor benedict pare să fie însă un test al măestriei în bucătărie.Așa că noi ne-am gândit să studiem căteva dintre rețetele marilor maeștrii bucătari astfel încât să vedem cum pot aceste preparate banale să devină regine ale meșteșugului culinar.
Mai întăi să înțelegem de unde vine denumirea și cine a fost Benedict! La originea acestei rețete vom găsi mai mulți autori! Cunoaștem că multe capodopere culinare s-au născut din întâmplare, în bucătării modeste sau în cele ale marilor restaurante, combinând diferite ingrediente. În acest caz, ar fi, mai întâi o doamnă Benedict care, s-a plictisit de ochiurile tradiționale și a comandat niște ouă ”altfel” către bucătarul șef de la Delmenico”s Restaurant din New York . Acesta a pregătit o baghetă taiată în două, prăjită bine, o bucată de șuncă la dimensiuni și la mijloc un „poached ou” – adică un ou fiert în apă, cu gălbenușul moale și un sos olandez (maioneza). Asta s-a întâmplat în anul 1860. Altă istorie este legată de un broker pensionar care servea masa la Waldorf Astoria și care și-a dorit niște pâine prăjită, unt, 2 poached eggs, șuncă prăjită și mult sos. Bucătarul de atunci era Oscar Tschirky, care a introdus această combinație în meniul restaurantului.
Așadar, rețeta vine din America și combină elemente simple pe care în general le mâncăm separat: pâine prăjită, ou fiert în apă (dar nu în coajă!), șuncă, sos olandez (maioneză).
Dar să vedem cum fac Ouă Benedict, unii dintre marii maeștrii ai artei culinare!
Ingrediente: Ouă proaspete fierte în apă, fără coajă, oțet din vin alb, chifle de păine prăjite, maioneză preparată în casă, sare, unt, felii de șunca Parma/Serrano/Bayone prăjită în tigaie doar căt să fie ușor uscată.
Preparați maioneză la cald (puneți un vas de sticlă pe un vas cu aburi), din gălbenuș proaspăt, puțin oțet, unt lichid cald! Apoi fierbeți ouăle proaspete în apă clocotită (le spargeți mai intâi cu atenție, într-o ceașcă, pahar etc și le aruncați în apă ferbinte cât mai de aproape!) Folosiți spumiera cănd s-au fiert pentru a le lua și pregăti pentru servire. În tigae puneți puțin unt sau ulei de măsline și prajiți șuncă pe amele părți. În aceași tigae puneți la prăjit chiflele taiate în jumătăți, prăjind și pe o parte și pe alta.
La final, pe fiecare jumătate de chiflă, puneți șuncă prăjită, oul fiert în apă și deasupra sosul de maioneză!
Ingrediente: Ouă proaspete fierte în apă, după ce le-am spart coaja (!!), ulei de măsline, spanac crud, suc de lămâie, șuncă, somon afumat, o mână de ciuperci de diferite tipuri,amestecuri de vegetale sau carne de pește, bucăți mărunte de carne ” rămasă de la grătarul de ieri”, maioneză preparată în casă, chiflede pâine turtite!
Preparați maioneza ”la cald” cum am descris mai sus, din gălbenuș proaspăt, puțin oțet, puțină zeamă de lămâie, unt lichid cald și viteză maximă la bătut! Fierbeți ouăle în apă clocotită, folosindu-vă de un truc simplu ca să nu se împrăștie ouăle în apă, cum ar fi, faceti un săculeț din folie de plastic sau folosiți o punga mică de plastic!Ciupercile le puneți la tigae doar puțin cât să elibereze eroma, spanacul îl prăjiți de asemenea!
Taiați chiflele și stropiți cu ulei de măsline, apoi așezați pe fiecare șuncă sau somon, sau carne, sau spanac și ciuperci sau amestecuri vegetale. Desfaceti săculeții în care s-au fiert ouăle, puneți ouăle pe fiecare brioșă, adăugați deasupra maioneza și serviti!
Ingrediente: Ouă proaspete fierte în apă, iaurt, usturoi, mărar, unt, ulei de măsline, lamâie, mărar proaspăt, pâine prajită.
Facem mai întâi sosul de iaurt cu usturoi, dozati în funcție de cantitate un cățel de usturoi strivit la 250 de g de iaurt, preferabil la temperatura camerei. Fierbem ouăle proaspete în apă caldă după ce le-am spart coaja (!!), punem într-o strecurătoare, apoi scurgem, încet într-o cană. Adăugăm niște suc de lamâie, după care scurgem încet în apa fierbinte.După 3-4 minute vor fi gata.
Facem un sos din unt topit la tigaie cu … piper roșu. Prăjim o felie de pâine cum ne place!
Punem într-un vas sosul de iaurt cu usturoi, oul fiert iar deasupra sosul de unt cu piper roșu și mărarul sau pătrunjelul proaspăt tocat mărunt.Servim cu pâine prăjită!
Noi zicem că e cea mai ”faină” variantă!
Încercați fie la micul dejun, fie ca aperitiv la masa de prânz, insoțit de un pahar de vin!
Bucurati-vă de viată și de gust!
Vă dorim poftă bună!