Gem de căpșuni
În magazine se găsesc tot feluri de gemuri, dar nici unul nu se compara cu gemul făcut în casă, din tot soiul de fructe de sezon! Acum este vremea căpșunilor! Căpșunile sunt vedetele lunilor mai și iunie! Având un conținut de apă de 90% sunt recomandate în curele de slăbit dar combat și astenia, insomniile, stimulează sistemul imunitar, funcțiile hepatice, reglează tensiunea și glicemia din sânge. Conțin vitaminele C, B, E, calciu, fosfor, polifenoli și flavonoide. Sunt savuroase proaspete și în combinație cu alte fructe, cu înghețata, cu preparatele de patiserie dar și sub formă de gemuri și serbeturi.
Ingrediente pentru 4 borcănele:
Rețeta noastră de gem de căpșuni este foarte simplă:
-1 kg de căpșuni coapte (culoare roșie puternică, fără pete galbene sau verzi, fără tăieturi, mucegai, murdarie) care se cufundă în apă rece, se șterg cu un șervet, apoi se curăță de codițe, păstrându-se întregi. Succesul unui gem bun depinde mult de calitatea fructelor folosite. Acestea trebuie să fie coapte și sănătoase!
-750 g de zahar
-100 ml de apă
Cum preparăm:
Se pune zahărul într-un vas și se adaugă apa, se amestecă bine și se fierbe siropul la foc mic (110 grade celsius) până când siropul are consistență ușoară. Se înlătură spuma cu o spumieră.
Se adaugă căpșunile, se fierb câteva minute (3-5 min in funcție de mărimea căpșunilor), până iese sucul din ele. Se scot apoi cu spumiera și se pun deoparte. Siropul se mai fierbe 5 minute la foc mic, apoi se pun din nou căpșunile și se mai fierb vreme de 5-10 minute. Temperatura siropului nu trebuie să depășească 100 grade celsius (se fierbe încet, pentru ca să se îngroașe și să se omogenizeze). Căpșunile ar trebui să devina translucide! Atunci gemul este gata și se pune în borcane curate (sterilizate), care se închid bine, se acoperă imediat cu capace și se lasă la răcit. Pe vremuri bunicile și mamele noastre foloseau celofan și hârtie cerată! Arătau splendid!
În magazine se găsesc tot feluri de gemuri, dar nici unul nu se compara cu gemul făcut în casă, din fructe coapte și parfumate, amestecat cu atenție, purtând povestea măinilor care l-au pregătit.
Acum e vremea căpșunilor! Încercați!
🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓