Năutul este o plantă leguminoasă care provine din Asia Mică. Este denumit și ”mazărea berbecilor” datorită formei pe care o are bobul de năut! Năutul este bogat în proteine, săruri minerale și complexul de vitamina B. Datorită concentrației sale de proteine, năutul are o valoare alimentară deosebită putând înlocui cu succes în alimentație, carnea. Boabele de năut prăjite și măcinate au un efect puternic stimulant digestiv și asupra sistemului nervos având proprietăți asemănătoare cafelei!

Dacă urmezi o dietă vegană sau vegetariană, năutul este foarte important pentru a avea o alimentație sănătoasă. Acesta nu conține gluten, însă este bogat în lecitină. De altfel, năutul nu are colesterol, ceea ce îl încadrează la grăsimile sănătoase, de care organismul nostru are nevoie. Năutul se consumă de obicei împreună cu alte fructe sau legume bogate în vitamina C precum boabele de rodie sau pătrunjelul. Însă persoanele care se află sub tratament cu beta blocante ar trebui să evite consumarea năutului deorece acesta conține o cantitate mare de potasiu.

Cum gătim năutul? Pentru că este uscat, mai întâi de toate trebuie să îl fierbem după ce este ținut la înmuiat câteva ore sau peste noapte. Cea mai cunoscută formă de preparare este ”pasta de humus” care conține  boabe de năut fierte și zdrobite, ulei de măsline, pastă de tahini obținută din semințe de susan, usturoi, un strop de zeamă de lamâie! Este un aperitiv excelent și mai cu seamă sănătos. Dacă nu stiți cum să preparați  pasta de humus găsiți o rețetă aici!. Un produs la fel de cunoscut și gustos este falafelul (chiftele din năut!). Gasiți mai multe informații despre cum puteți prepara falafel aici!

Năutul ajută la menținerea unui nivel normal al glicemiei de aceea poate fi folosit în alimentație de către diabetici. Mai puțin de o porție de năut pe zi, timp de o săptămână, poate aduce beneficii importante în ceea ce privește control nivelului de zahăr din sânge și a secreției de insulină. Consumul de năut este de asemenea benefic pentru reducerea riscului de cancer de colon, datorită fibrelor insolubile conținute. O rețetă de salată ușor de preparat găsiți aici!

Proteina din năut poate ajuta la promovarea saturației și la menținerea apetitului sub control. Proteina este, de asemenea, cunoscută pentru rolul său în gestionarea greutății, sănătatea oaselor si forța musculară.”Puteți mânca o ceașcă de năut la prânz și vă veți simți plini până la cină. S-a demonstrat faptul că dacă mâncați năut, aveți un nivel mai mare de satisfacție si mancați mai puține gustări în timpul zilei.” Pentru cei ce adoră tocănițele delicioase, care pot fi consumate ca fel principal la masa de prânz, găsiți o rețetă aici!

Oriunde ați fi, nu uitați să mâncați bine pentru a vă menține sănătatea! Năutul vă poate ajuta! Poftă bună!

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here