Pentru pentru majoritatea creștinilor, chiar dacă sunt sub amenințarea molimei Covid-19, în curând se termină perioada de post premergătoare sărbătorilor pascale, când pe orice masă se va afla un fel de ”ouă” fierte, vopsite, umplute, etc.Tocmai de aceea am pregătit pentru dumnevoastră 3 feluri de ouă, preparate altfel, pe care le puteți pregăti fie ca aperitiv al unei mese mai bogate, fie la micul dejun.
” Degețele” sau ”Soldăței”
Sunt de fapt ouă fierte moi care sunt servite cu ”degețele” sau ”soldăței” din pâine prăjită, carne sau legume. Sunt multe variante ce pot fi combinate:
- feli mici de pâine de casă, prăjită, unse cu unt semisărat sau fără sare;
- feli mici de pâine de casă, unse cu icre de crap/știucă;
- felii de șuncă simplă sau afumată;
- felii de carne vită/rață crocantă;
- bucăți de legume: sparanghel/telină, proaspete sau prăjite în ulei de măsline, ușor crocante.
Pregătirea: Se pune apă într-un vas și se fierbe.Se pun ouăle (câte doriți) într-un coș metalic, se scufundă în apă și se fierb.Se scot din apă când sunt fierte. Timpul de fierbere este pentru ouă fierte moi de aprox 3-4 min în funcție de mărimea oului ( ouă medii). Pentru servit așezați ouăle în păhărele speciale, din oțel/ceramică și tăiați vârful oului cu un cuțit special sau cu margini dințate. Folosiți ”degețelele” descrise mai sus sau clasica linguriță!Iar pentru mese speciale puteți adăuga alături icre negre. Tips: Un ou fiert poate fi consumat si după 7 zile!
”Ouăle Lorraine”
Ouăle Lorraine sunt preparate astfel: se prăjesc felii subțiri de șuncă în unt, intr-un vas ceramic special. Se adaugă ouăle (câte doriți) și se lasă pe foc 3 minute, se presără sare și piper, apoi se pune brănză rasă gruyere și câte o linguriță de smântână pe fiecare ou. Se pune apoi vasul la cuptor, la 180 de grade, timp de 4 minute. Adăugăm la servire verdeață sau ceapa verde!
”Ouă în sos Dijon”
Fierbeți ouăle (3-4) cam 4 minute, răciți și curățați de coajă. Curățați 2-3 hașme (ceapă franțuzeasca ) care se toacă mărunt, se amestecă cu tarhon tăiat mărunt și vin alb (un pahar), se fierb înăbușit până lichidul scade la jumătate, se adaugă 3-4 linguri de smântână, și se mai ține puțin pe foc până cănd se omogenizeză perfect.Se ia vasul de pe foc și se încoporează trept untul (cam 30 de g) și 2 linguri de muștar dijon amestecănd în continuu.Puteti folosi și rețeta din link-ul următor https://savoriurbane.com/sos-de-mustar-reteta-simpla-si-rapida
Se toarnă sosul în farfurii, încălzite în prealabil, se adaugă oul tăiat în două, cu grijă, se decorează cu frunze de trahon și se servește.
Ouăle pot fi servite ca aperitiv urmate de o friptură de vițel și un desert fructat.
Poftă bună!