Știați câte tipuri de zahăr există? Zahărul, în toate formele sale de prezentare, este o substanță dulce extrasă din diferite plante (trestie de zahăr, sfeclă de zahăr, struguri, sevă de arțar, mesteacăn, sorg) ce conține un element chimic numit sucroză. După ce plantele sunt zdrobite și filtrate, sucul obținut este tratat de impurități, apoi preparat în diferite forme prin metode fizice.

Zahărul se clasifică astfel:

Tipuri de zahăr Aspect Explicație Utilizare recomandată
Zahăr extrafin Pudră albă Zahăr rafinat praf Produse de patiserie, Deserturi, Pentru decorare
Sirop de zahăr Lichid transparent Soluție de zahăr Sosuri, Sorbet, Produse de patiserie, Cofeturi
Zahăr brun fin Pudră maro Zahăr Cristalizat, nu prea rafinat Produse de patiserie, Chutney, Cofeturi
Zahăr vanilat Pudră maronie cu aromă Zahăr aromatizat Produse de patiserie
Zahăr pudră Pudră albă, fină Zahăr măcinat Produse de patiserie cu cofeturi
Zahăr tos Pudră albă cu cristale mari Cristalizat din sirop rafinat Gemuri, Jeleuri, Chutney, Marmeladă, Cofeturi
Zahăr pentru gem Pudră albă fină Zahăr amestecat cu pectină și acid citric Gemuri, Jeleuri,Chutney, Marmeladă

Așadar avem 7 tipuri de zahăr, cel mai des întâlnite în magazine. Ca și sarea, zahărul este un conservant excelent, în funcție de concentrația lui încetinește sau oprește multiplicarea bacteriilor. Este un produs hipercaloric dar dezechilibrat, conține zero proteine și zero lipide însă 100 g de zahăr conțin 400 Kcalorii! Utilizat sub formă de cuburi sau extrafin, intensifică aroma băuturilor, îndulcește produsele lactate și îmbunătățește gustul compoturilor și al salatelor de fructe. Pe lîngă cele de mai sus, poate fi utilizat pentru a spori savoarea unor mâncăruri cum ar fi ceapa sau morcovii glazurați, pentru mâncarea de mazăre, în amestecuri de mirodenii, în sosul de roșii și pentru caramelizarea unor sosuri.  Sporește gustul și înviorează culorile!

Cu toate acestea, zăhărul este un mare inamic al sănătații și nu trebuie consumat  în exces.

Nivelul maxim de zahăr ce ar trebui consumat pe zi nu ar trebui să depășească 25 de grame. Pentru comparație cei mari consumatori de zahăr din lume sunt americanii care consumă în medie pe zi 126.4 gms adică aproximativ 1/4 kg de zahăr! Este adevărat ca în aceasta țară totul este mai mare!

În realitate, nu putem cunoaște cât zahăr mâncăm dacă nu ne preparăm singuri mâncarea! Ceea ce, de cele mai multe ori este imposibil! Putem însă să citim eticheta produselor pe care le cumpărăm și să evităm să cumparăm produsele unde cantitatea de zahăr depășește 22.5 g la 100 de grame. Zahărul deși atât de dulce nu este prietenul sănătății noastre, utilizarea sa crează multe dezechilibre în organism, afecțiuni cronice grave printre care enumerăm: cariile dentare, creșterea in greutate, ficat gras, cancer pancreatic, boli renale, hipertensiune, boli de inima, rezistență la insulina și diabet, guta, probeme de nutriție, dependență.

Prin urmare, să stăm cât mai departe de zahăr!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here