Sosuri pentru carnea de miel
Nu există sărbătoare de ”Paști” fără friptură de miel dar orice bucătar știe că prin înăbușire în supă de legume se poate obține cea mai delicioasă carne miel! Însă indiferent de metoda folosită în pregătirea cărnii, pentru o masă reușită aveți nevoie de sosuri! Vă recomandăm 3 sosuri pentru carnea de miel, preparate din ingrediente accesibile tuturor.
Sos alb de capere
Aveți nevoie de:
- 400 ml de supă de oase fără grăsime( pe care o puteți obține pe măsură ce înăbușiți carnea!);
- 40 g faină;
- 80 g unt;
- 100 ml smântână;
- 1 gălbenuș de ou;
- 100 g de capere (din conservă);
- suc de lămâie;
- 2 linguri de pătrunjel proaspăt tocat;
- piper proaspăt măcinat.
Într-un vas, se amestecă făina și untul, se adaugă în supa de oase, se omogenizează și se pune la foc mic, amestecând încontinuu. Se bate gălbenușul de ou cu smântâna și se adaugă în vas. Treptat lichidul capătă consistență. Evitați fierberea. Adăugați caperele, pătrunjelul, sucul de lămâie, piperul proaspăt măcinat. Țineți pe foc încă 1 minut. Serviți împreună cu carnea de miel. Ar trebui să arate cam așa:
Sos de mentă
Aveți nevoie de :
- mentă proaspătă 30 g (o legătură), tocată mărunt;
- 100 ml de supă de oase (din cea în care a fiert carnea de miel);
- 100 ml de oțet din vin;
- 2 linguri de zahăr brun ( de preferat Muscovado)
Se amestecă supa de oase, oțetul și zahărul, într-un vas și se fierbe la foc mic. Când a început să fiarbă se ia de pe foc și se adaugă menta. Se acoperă vasul și se lasă la infuzat pentru 30 de minute. Se poate servi imediat sau reîncălzit, într-o sosieră.
Sos de ceapă, agrișe, citrice și ghimbir
Aveți nevoie de :
- 2 hașme (ceapă), tocate mărunt;
- 5 linguri de jeleu de agrișe (cel preparat în casă va fi foarte bun);
- 150 ml de vin de porto;
- o lingură de muștar iute;
- piper cayenne;
- o lingură de ghimbir proaspăt, tocat mărunt;
- 30 g unt nesărat;
- sucul de la 2 portocale și o lămâie ( de preferabil de origine biologică);
- coaja rasă de la o lămâie;
Ceapa tocată mărunt se pune într-un vas împreună cu sucul de citrice și jeleul de agrișe si se fierb la foc mic aproximativ 10 minute, amestecând încontinuu. Se adaugă vinul de porto, ghimbirul, muștarul, piperul și coaja de lămâie. Se mai tine la fiert 2 minute, apoi se adaugă untul, amestecând încontinuu.
Se lasă să se răcească și se servește la temperatura camerei. Îl întâlniți în magazine sub denumirea de Sos Cumberland.Ar trebui să arate cam așa:
Poftă bună!