Turta dulce este, probabil cel mai vestit simbol al sărbătorilor, cu multiplele sale forme, de la căsuțe în miniatură – la biscuiți, de la floricele – la siluete de bărbați și femei ( The Gingerbread Man!), lingouri, inimioare, păsări și copaci! Turta dulce are o istorie lunga, întinsă peste milenii, din care redăm mai jos câteva secvențe.
În Anglia medievală, termenul „Gingerbread” însemna ghimbir conservat. Rădăcina de ghimbir find cultivată mai întâi în China antică (chinezii au avut de toate!), unde a fost folosită în mod obișnuit ca tratament medical. De acolo a ajuns în Europa prin intermediul Drumului de Mătase. În timpul Evului Mediu a fost folosita drept condiment pentru capacitatea sa de a ascunde gustul de carne conservată și ca un remediu natural pentru diverse boli.
Dar, rețeta cunoscută astazi, ca cel mai faimos ”dulce” vine din Grecia Antica ( 2400 ani B.C) un episcop armean facand-o cunoscută in Europa prin secolul al 11-lea, cănd acesta s-a refugiat în orașul francez -Pithiviers (nu se putea fără francezi!), devenind rapid foarte populară. Prăjiturelele tari, uneori aurite cu frunze de aur și în formă de animale, regi și regine, au fost comercializate în târgurile medievale din Anglia, Franța, Olanda și Germania. De-a lungul timpului, unele dintre aceste festivaluri au devenit cunoscute sub denumirea de ”Gingerbread Fairs”. Formele de turtă dulce s-au schimbat odată cu sezonul, incluzând florile- primăvara și păsările în toamnă precum și cu poveștile, cand eroii acestora, cum sunt- Hensel și Gretel au locuit, în adâncul pădurii, în case împletite cu turtă dulce.
Există și orașe in miniatură, construite din turtă dulce, care adună zeci de turiști an de an! Unul dintre acestea este in Norvegia, la Bergen.Gasiți mai multe informații aici.
În Germania se numește „Pfefferkuchen”- prăjitura piperată, iar in Franța – Pain d”epice- păine condimentată. Peste ocean, în America, turta dulce a fost dusa de către primii coloniști englezi și poartă denumirea clasica de Gingerbread! Aici se organizeaza adevărate competiții culinare cum ar fi The National Gingerbread House Competition.
Rețetele sunt multe, dar în cele mai multe cazuri se prepară din miere, făină, lapte și variate condimente (anason, coajă de portocală, chimen, cuișoare, ghimbir etc). Vă redăm mai jos o rețetă simplă pe care să o încercați, cănd vreți sa-l prindeți cu adevarat pe ”The Gingerbread Man!”
Aveți nevoie de :
- 400 g de miere;
- 500 g făină;
- un pachet praf de copt;
- 50 ml de lapte cald;
- 2 galbenușuri de ou;
- 15 g scorțișoară;
- ghimbir praf sau proaspăt ras ( 1 linguriță);
- cuișoare (în funcție de gust);
- 20 g de anason;
- coajă rasă de la 1/2 lamâie.
Se pune faina într-un vas încăpător în care se amestecă cu praful de copt, scorțișoară, ghimbir, cuișoare, anason, coaja de lămâie. Se încălzește mierea până când devine foarte lichidă și laptele.Mierea, laptele și ouăle se adaugă peste amestecul de faină și condimente și se amestecă bine cu măinile, o lingură de lemn sau mixerul, timp de 5 min, până se obține o compoziție omogenă. Se lasă să stea la temperatura camerei 30 de minute.
Se unge tava/forma cu unt și se presară cu faină. Se toarnă amestecul in tavă și se nivelează cu mâinile. Se glazurează cu miere și se pune la cuptor, la 180 grade, timp de 30 -35 de minute. Se scoate tava/forma din cuptor și se întoarce. Se lasă la racit dupa care se poate servi.
Ar trebui să arate cam așa, dar în functie de forma folosită puteți obține cele mai haioase stiluri.
Pentru figurinele – Lebkuchen, se intinde aluatul in strat subțire, în forma dorită.După ce se coc în cuptor 30 min la o temperatură de 180 de grade, se lasă la răcit. Se adaugă fondant în forma și culorile dorite.
Poftă bună!