Uleiul de măsline virgin, ingredientul de bază al bucătăriei meditaraneene, considerată cea mai sănătoasă din lumea cunoscută, se clasifică, astfel:
- Uleiul de măsline extravirgin, cu o aciditate sub 1%, are gust și miros perfect! Acest produs este de fapt ”sucul” obținut din prima presare a măslinelor, păstrându-i toată aroma, savoarea și culoarea. Din punct de vedere tehnic, uleiul de măsline extravirgin are cel mai scăzut nivel natural de acid oleic simplu.
- Uleiul de măsline extravirgin CRETAN, este cel mai bun ulei de măsline din Grecia și bazinul Mediteranean, avănd un echilibru perfect între aromă, gust și culoare. Din punct de vedere chimic, uleiul cretan este bogat în acizi grași monosaturați și factori naturali antioxidanți (tocoferolul și polifenolul), bogat în vitamine.
- Uleiul de măsline virgin FIN, are o aciditate mai mică de 1,5% și o aromă și un gust excelente.
- Uleiul de măsline SEMIFIN, are un gust și o aromă bună și nu trebuie să depășească un nivel de aciditate de 3%.
- Uleiul de măsline RAFINAT, este ulei de măsline virgin care a fost rafinat.Procesul de rafinare indepartează culoarea, mirosul și aroma uleiului de măsline și lasă în urmă o formă pură de ulei de măsline care este insipid, incolor și inodor și extrem de săracă în acizi grași liberi.Metodele de rafinare nu conduc la modificări ale strucurii gliceridice inițiale
- Uleiul de măsline PUR este un amestec de ulei de măsline rafinat și ulei de măsline virgin.
Cel mai mare producător de ulei de măsline din lume este Spania cu 1,125,300 tonnes, urmată de Italia 366,000 tonnes, Tunisia 350,000 tonnes, dar cel mai consum pe cap de locuitor revine Greciei, urmată de Italia și Spania.
Uleiul de măsline și sănătatea:
- tratează ulcerul peptic și indigestia;
- funcționează ca un purgativ, fiind ușor absorbit de intestin;
- este bogat în acizi grași mononesaturați, esențial în reproducerea celulelor umane;
- conține vitamina E și provitamina A, care protejează pielea de razele puternice ale soarelui și de arsuri;
- contribuie la dezvoltarea oaselor, mai ales la copii și adolescenți;
- este foarte eficient în dezvoltarea sistemului nervos central la sugari și copii;
- protejează creierul și păstreaza simțurile ascuțite la vârste înaintate;
- previne apariția unor forme de cancer;
- contracarează atrofia diabetică;
- conține antioxidanți (tocoferoli).
Uleiul de măsline și caloriile: uleiul de măsline are in jur de 130 de calorii la o lingură (15 g), aroma lui bogată permite folosirea unei cantități mai mici de ulei de măsline comparativ cu alte uleiuri mai sărace și în felul acesta consumăm în fapt, mai puțin.
Așadar, consumă mai mult ulei de măsline și ai șanse mai mari la o sănătate bună pe termen lung!