Zacusca este un fel de mâncare foarte popular în Balcani și nu numai, fiind cunoscut ca „russian style hors d’œuvres”. Nu lipsește iarna de prin nicio bucătărie tradițională fiind o gustare sigură precum și o componentă de bază în meniul tinerilor studenți. O simplă cautare pe google ne arată o multitudine de rețete și deseori e greu să ne decidem asupra unei variante. Noi vă propunem o rețetă ”fusion” de zacuscă combinănd ingrediente tradiționale arhicunoscute cum sunt vinetele și ardeii, cu căteva condimente mai puțin folosite în bucătăria tradițională, turmericul și sumacul.
Așadar recomandarea noastră în această toamnă pentru zacuscă folosește următoarele ingrediente, pentru o cantitate minimă, care să justifice efortul dumneavoastră:
- 4 kg vinete (ingredient esențial),
- 2 kg ardei capia (puteți folosi și ardei gras roșu),
- 800 ml de ulei de floarea soarelui sau de rapiță,
- 800 g ceapă galbenă,
- 800 g pastă de roșii ( se poate folosi si varianta clasică de bulion dar și roșii proaspete foarte coape 2 kg însă timpul de fierbere va crește)
- 40 g boia dulce,
- 20 g turmeric,
- 20 g sumac,
- 4 g foi de dafin,
- piper negru si piper alb,
- 1/2 capățână de usturoi,
- sare.
Vinetele si ardeii se coc pe grătar la foc repede. Se curăță de coajă și se toacă fie manual, fie folosind un robot de bucătarie, în varianta din urmă având grijă să nu rezulte o pastă ci să rămână niște bucăți mai mari.Ceapa se curăță și se poate toca de asemenea folosind un robot de bucătărie dar, evitați să folosiți și sucul rezultat, căci va avea un gust predominant amar.
Folosiți un recipient pentru fiert cu fund dublu în care să aveți suficient loc să omogenizați ingredientele – o oală de 10 kg este foarte bună.
Incălziți oala, adăugați uleiul. Cănd acesta este aproape cald, adăugați usturoiul marunțit și amestecați cu o lingură de lemn până când uleiul va fi bine aromatizat. Adăugați ceapa tocată, amestecănd din când în când, până se călește. Apoi adăugați turmericul si sumacul (aceste condimente pot fi găsite în orice supermarket). Amestecați în continuu ca să fie bine încorporate. Adăugați vinetele, ardeii, bulionul/pasta de roșii și lasați să fiarbă cel puțin 30 de minute. Dacă folosiți roșii proaspete timpul de fierbere este mai mare. Adăugați frunzele de dafin, sare și piper după preferințe.
Daca doriți să păstrați pentru iarnă, puneți in borcanele sterilizate in prealabil, acoperiți cu capace. A doua zi, fierbeti/sterilizati din nou borcanele prin ”bain- marie”, la cuptor.
Ar trebui să arate cam așa.
Va dorim poftă bună!