Cum sa previi preveni cancerul:

  1. Renunțați la fumat! În fumul de țigară sunt substanțe cancerigene. Nu există niciun mod sigur de consuma tutun. În schimb riscul de a dezvolta cancerele din figura de mai jos creste în funcție de numărul anilor  în care fumați, cu numărul de țigarete si cu vârsta!Sursa: © iStockphoto.com (Valorile care figurează între paranteze au fost extrase dintr-un studiu realizat în Europa de Agudo și colaboratorii)
  2. Incercați sǎ aveți o greutate corporală sănătoasă!„Este dificil de definit pentru fiecare persoană o greutate „ideală” exactă,  dar dacǎ vǎ raportați greutatea la înălțime (în termeni matematici, formula de calcul este greutatea exprimată în kilograme împărțită la înălțimea exprimată în metri la pătrat – acesta se numește indice de masă corporală sau IMC, măsurat în kg/m2) și comparați cu graficul de mai jos, o sǎ vedeți cum stați:

3. Limitați consumul de alcool!Pentru prevenirea cancerului este mai bine sǎ nu beți deloc alcool.De ce?

  • Etanolul și acetaldehida: alcoolul (etanolul) este transformat în organismul uman într-o substanță chimică numită acetaldehidă. Atât etanolul, cât și acetaldehida sunt substanțe cancerigene.
  • Ciroza hepatică: alcoolul distruge celulele ficatului și poate cauza o boală numită ciroză hepatică. Ciroza crește riscul de a dezvolta cancer hepatic.
  • Hormonii: alcoolul poate determina creșteri ale nivelului anumitor hormoni precum estrogenul. Un nivel înalt de estrogen crește riscul de cancer de sân.

4. Faceți cât mai multă mișcare! Trăim într-o lume a tehnologiei care ne tine legați de scaun!  Mișcarea are efecte pozitive asupra imunității, asupra inflamației, asupra glicemiei, insulinei, hormonilor sexuali,  digestiei, previne creșterea în greutate,  oxigenează creierul  daca se face în naturǎ, previne insomnia etc. Iată câteva tipuri de activități din care puteți sa alegeți ce vǎ este pe plac:

Activități fizice ușoare Activități fizice moderate Activități fizice intense
Stat în picioare Mers rapid Drumeții
Mers (obișnuit) Ciclism (ritm moderat) Jogging
Ciclism (ritm lent) Tenis (de agrement) Ciclism (ritm rapid)
Exerciții de întindere Badminton
(de agrement)
Înot (ture de bazin)
Tenis de masă Grădinărit Ridicare de greutăți
Golf Bowling cu zece popice Fotbal

 

5. Mâncați echilibrat! Unele alimente pot proteja de cancer, altele măresc riscul de a dezvolta un cancer. Şi atunci ce sǎ mâncăm?

  • cereale integrale, leguminoase, legume și fructe. Alegeți ce va produce plăcere, produse proaspete din zona în care locuiți!
  • mai puține alimentele bogate în calorii (alimente cu conținut crescut de grăsimi sau zahăr) și băuturi îndulcite.
  • evitați carnea prelucrată; limitați carnea roșie și alimentele cu un conținut ridicat de sare.
  • „Este important ca o alimentație sănătoasă să includă în cantități mici și alte alimente precum uleiurile vegetale (de exemplu, uleiul de măsline și de rapiță), fructele cu coajă lemnoasă și semințele. Dacă este cazul, se va adăuga puțină sare. Pentru a evita creșterea în greutate, alimentele cu un conținut caloric mare, cum ar fi produsele de cofetărie, prăjiturile și gustările, nu trebuie consumate prea des sau în cantități mari. Pentru prevenirea cancerului este recomandat să nu consumați alcool deloc. Produsele comerciale ultraprelucrate cu conținut mare de grăsimi animale și zaharuri (precum „produsele de tip fast food” și băuturile dulci) trebuie evitate pe cât posibil.” Așa aratǎ o farfurie sǎnǎtoasǎ.

    healthy-plate

6. Protejeazăți-vǎ pielea!Soarele nu este prietenul pielii noastre. Utilizați produse de protecție solară. Nu utilizați aparate de bronzat.

„Radiația solară conține lumina pe care o putem vedea, radiația infraroșie pe care o putem simți sub formă de căldură, precum și radiațiile ultraviolete invizibile (UV). Radiația solară optică este esențială pentru planeta Pământ (de exemplu, pentru fotosinteză) și pentru om.

Este dificil să se definească în mod clar ce înseamnă expunere „excesivă” la soare, întrucât aceasta depinde de o serie de caracteristici personale precum tipul de piele, puterea razelor solare, și locul în care vă aflați (ultraviolet index; UVI). Daunele produse de soare cresc proporțional cu timpul de expunere, iar acestea vor fi mai importante dacă expunerea are loc atunci când soarele este foarte puternic, de exemplu, în jurul prânzului, care este cel mai cald moment al zilei.

7.Feriți-vǎ de infectii si virusi! Multe dintre toate cazurile de cancer din lume sunt cauzate de agenți infecțioși, inclusiv viruși și bacterii. Printre cele mai importante infecții asociate cu cancerele sunt papilomavirusurile umane (HPV) care pot cauza majoritatea cancerelor de col uterin și a cancerelor anale, precum și o parte dintre cancerele orale; virusul hepatitei B (HBV) și virusul hepatitei C (HCV), care pot cauza cancer hepatic; și Helicobacter pylori, care este o bacterie care poate cauza cancer de stomac.

Asigurați participarea copiilor dumneavoastră la programele de vaccinare pentru:

  • hepatita B (pentru nou-născuți)
  • virusul papiloma uman (HPV) (pentru fete).

8. Terapia Hormonală. „Terapia hormonală de substituție (THS) creşte riscul apariției anumitor tipuri de cancer. Produsele farmaceutice sunt substanțe chimice care sunt dezvoltate și utilizate în medicină și stomatologie datorită capacității lor de a trata, a preveni sau a ameliora afecțiuni. Medicamentele pot avea, pe lângă efectele dorite, și efecte secundare. Efectele secundare pot implica creșterea sau reducerea riscului de cancer.”

9.Screeningul! Scopul principal al screeningului pentru depistarea cancerului este prevenirea deceselor cauzate de cancer. De asemenea, screeningul poate face posibilă utilizarea metodelor de tratament mai puțin invazive în cazul în care cancerul este depistat în stadiu incipient. Pentru unele tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de col uterin și cancerul intestinal, screeningul poate preveni, de fapt, dezvoltarea cancerului.

Participați la programele organizate de screening pentru cancer:

  • colorectal (la femei și bărbați)
  • mamar (la femei)
  • de col uterin (la femei).

10. Nu va expuneți la radiații ! Mai ales cu Radon!

Radonul este un gaz natural radioactiv care se găsește în scoarța terestră. Radonul face parte dintr-un lanț lung de descompunere radioactivă care începe cu uraniul, prezent în roci și în sol de când s-a format Pământul. Radonul nu poate fi perceput de oameni, întrucât este incolor și inodor, dar poate fi măsurat datorită radioactivității sale. Gazul radon este absorbit în interiorul locuințelor din sol. În unele locuințe se înregistrează concentrații mari de radon, în special în zonele cu o cantitate mai mare de uraniu natural în sol și în roci. De asemenea, radonul poate fi prezent în materialele de construcții și în apa potabilă, dar, în majoritatea cazurilor, acestea determină o expunere la radiații mai mică decât radonul din sol.

11.Evitati zonele poluate și poluarea!

Cele mai importante substanțe chimice din mediul înconjurător sunt poluanții care contaminează aerul exterior și interior, inclusiv toate formele de azbest, benzen, gazele de evacuare ale vehiculelor cu motor diesel și hidrocarburile policiclice aromatice (HPA); contaminanții din apă și alimente precum arsenul și compușii anorganici de arsen); și poluanții organici persistenți (POP), cum ar fi dioxinele. Poluarea atmosferică a fost clasificată recent de Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) drept un amestec de mai multe substanțe poluante care poate cauza cancer.

Pentru o serie de tipuri de cancer, există dovezi suficiente conform cărora acestea sunt cauzate de substanțe chimice care se găsesc în mediul înconjurător. Cancerul de plămâni, de vezică urinară și de piele, precum și mezoteliomul (cancer al celulelor mezoteliului, mucoasa care acoperă cavitatea toracică, abdomenul și spațiul din jurul inimii), leucemiile și limfoamele sunt cele mai importante astfel de tipuri de cancer.Vedeti mai jos.

 

cancer-sites-environment

În ciuda zgomotului din jur si a vieții trepidante pe care o ducem este important sǎ ne ascultǎm si sǎ ne cunoaștem corpul, el ne spune daca ceva este în neregulǎ, ne transmite semnale (…o insomnie persistentǎ, o tuse persistenta, o erupție pe fata, alunițe care își schimbǎ, culoarea sau aspectul, dureri care nu trec, oboseala permanentǎ)!  Când ceva ne supăra frecvent, chiar dacǎ nu pare ceva grav, este bine sa investigǎm! Căci dacǎ totuși avem ghinionul de ne întâlni cu Împăratul tuturor bolilor atunci el sǎ fie cât mai plăpând!

Stadiile timpurii ale bolii pot fi învinse mult mai ușor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here