Neil Pasricha: ecuația fericirii şi o mie de chestii mişto

1096

Când te-ai bucurat ultima oară de senzația foarte plăcută de a purta o lenjerie caldă, de abia scoasă din uscător?

Este precum ai face o baie fierbinte … precum ai călări un cal care a stat toată ziua în soare … este precum ai lenevi la căldură pe o plajă cu un nisip foarte fin … de fapt, senzația seamănă cu toate trei la un loc”, scrie în cartea sa Neil Pasricha.

Cine e Neil Pasricha?”, o să întrebi. Iată cum îl descrie Susan Cain, autoarea cărții “Quiet: The Power of Introverts in a World that Can’t Stop Talking”.

Dale Carnegie (NN: “Secretele succesului. Cum să îți faci prieteni şi să devii influent”) a fost influent în secolul trecut. Stephen Covey (NN: “Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace”) a fost influent în deceniul trecut. Neil Pasricha este pe val acum.

În seara de 20 iunie 2008, abia întors de la serviciu, Pasricha a coborât în subsolul casei sale din Mississauga. Mississauga este al şaselea oraş canadian ca mărime, la jumătate de oră de mers cu maşina de metropola canadiană Toronto. Cu câteva luni în urmă, Neil şi soția sa cumpăraseră aici o casă nouă. Proaspăt absolvent de MBA la prestigioasa universitate Harvard din SUA, avea un job foarte bun. Conducea departamentul de leadership development la Walmart, cea mai mare firmă din lume. Însă Neil nu era fericit. Se simțea foarte singur, mariajul său era pe ducă, se îndreptau spre divorț. Iar prietenul lui cel mai bun suferea de o depresie foarte profundă, cu tentative de suicid. Şi, de parcă astea n-ar fi fost de ajuns, la jumătatea anului 2008 totul în jurul său era apăsător. Absolut totul în jur părea încărcat de negativ.

Dacă deschideai un ziar sau dădeai drumul la televizor, peste tot, peste tot te loveai de aceleaşi ştiri. Calotele polare se topeau, pirații bântuiau pe mări şi oceane, iar şi iar cutremure şi uragane, peste tot în lume izbucneau noi războaie, economia era gata-gata să se prăbuşească (şi, în cele din urmă, s-a prăbuşit) … Peste tot te loveai de aceleaşi ştiri deprimante, peste tot aceiaşi nori foarte negri, zi după zi.

Şi atunci, în subsolul casei sale din Mississauga, după doar cinci minute de cugetare, Neil Pasricha şi-a definit proiectul său personal. Avea să scrie un blog, însă nu orice blog, ci un blog de pe care zi după zi avea să se încarce de pozitiv.

1000awesomethings.com avea să fie “o numărătoare inversă a 1000 de chestii mişto”, care ne fac viața frumoasă. Mirosul de pâine caldă … primii fulgi de ninsoare … cum e să te răsfeți cinci minute în plus în cabina de duş … cum e să prinzi numai verde la semafor când te grăbeşti dimineața să ajungi la serviciu … cum e să se deschidă încă o casă şi să ajungi drept în față după ce ai stat la coadă … Acele chestii mărunte pe care de cele mai multe ori le uităm la scurt timp după ce le trăim … Câteva luni mai târziu, Neil Pasricha câştiga premiul Webby pentru cel mai bun blog din lume. Poți afla întreaga istorie a blogului său urmărind acest film.

Dar, adeseori, succesul şi fericirea nu merg mână în mână, după cum bine ştim. În ianuarie 2009 soția sa l-a anunțat că divorțează. O lună mai târziu, prietenul său s-a sinucis. Povestea încercărilor sale o spune chiar Neil Pasricha.

Sincer să fiu, era prea mult. Din cauza stresului am pierdut douăzeci de kilograme, nu am mâncat ca lumea şi nu am putut să dorm bine în tot acest timp. Având un job cu normă plină la Walmart, mă străduiam să trec peste aceste pierderi. Scriam pe blog zi de zi, scriam weekend de weekend, refuzam orice invitație de a avea o relație, orice ocazie de a ieşi. În 2012 am publicat cea din urmă postare pe blog. M-am oprit şi câțiva ani după aceea nu am mai scris. M-am trezit la realitate, am trecut de la a observa micile plăceri ale vieții la a le trăi. Am început să accept invitații. Am început să merg din nou la întâlniri. Am reluat legătura cu oamenii cu care încetasem să mai comunic. Şi, în cele din urmă, cineva a apărut în viața mea.

Leslie este profesoară la o şcoală din Toronto. Ne-am îndrăgostit, am început să ne întâlnim, ne-am mutat împreună, apoi ne-am căsătorit. Şi, chiar în avionul cu care ne întorceam din luna de miere, ea mi-a spus că este însărcinată. O mulțime de gânduri şi de emoții m-au năpădit. N-aveam copii, habar n-aveam cum e să ai. Dar m-am gândit tot drumul spre casă. Ce-i doream copilului meu? Să fie fericit. Şi de îndată ce am ajuns înapoi în Toronto am început din nou să scriu! Timp de nouă luni m-am trezit pe la cinci dimineața şi i-am scris copilului meu încă nenăscut câte ceva. Nouă luni, zi de zi. Am ajuns la o scrisoare de 300 de pagini, căreia la urmă i-am spus “Cele nouă secrete să trăieşti fericit”.

Această scrisoare a fost transpusă într-o carte, “Ecuația fericirii”, pe care o găseşti în librării. Iată mai jos trei dintre aceste secrete, în ordinea în care apar în carte.

Secretul #1: primul lucru pe care trebuie să îl faci ca să fii fericit

Ei bine, citeşte cu atenție aceste cuvinte. Întâi, fii fericit. Sună irațional? Poate, dar nu e. În mod tradițional ni se spune: trebuie să înveți bine, trebuie să îți faci treaba ca lumea … apoi vei avea succes (note bune la şcoală / o promovare / un salariu mai mare … orice înseamnă succes pentru tine, alege tu!) … apoi vei fi fericit … Pasricha are dreptate, acest model este greşit. Îți aminteşti ce a spus Steve Jobs în discursul său de la Stanford? “The only way to do great work is to love what you do.” Aşadar, nu uita primul secret: întâi, fii fericit.

Ascultă acest podcast cu Neil Pasricha. Neil îți sugerează câteva tehnici cât se poate de simple ca să fii (mai) fericit.

Secretul #6: cum să nu mai fii niciodată prea ocupat

Secretul e simplu: trebuie să îți creezi mai mult spațiu în viață. Urmăreşte-l pe Neil Pasricha în acest film.

Secretul #7: cum îți poți transforma cea mai mare fobie în cel mai mare succes?

Iată o nouă revelație din partea lui Neil: motivația nu determină o anume acțiune. Acțiunea însăşi este ceea ce ne face să fim motivați. E taman pe dos decât credem că ştim. Vrei să alergi un maraton? Uită de pantofii sport de ultimul răcnet! Nu îți fă griji ce melodii să asculți pe drum! Nu e neapărat să ai un tovarăş de alergare. Uită de toate astea. Poți să începi să alergi până la semaforul din colțul străzii. Poți să începi să alergi chiar şi în pantofii pe care îi porți la costum. După ce o vei face vei spune “pot face asta!”. Iar după ce îți vei da seama că poți să o faci, vei vrea să o faci. Cel mai mare obstacol este adesea în mintea noastră. Îți aminteşti de reclama la Nike? “Just do it”. Cum îți poți transforma cea mai mare fobie în cel mai mare succes? Just do it. Pur şi simplu, treci la acțiune. Urmăreşte acest film.

Sper că ți-au plăcut şi ți-au stârnit interesul. Pentru Neil Pasricha ecuația fericirii e foarte simplă:

Nu-ți dori nimic + Fă orice = Vei avea totul

Să ai o viață lungă şi fericită! Citeşte cartea lui Neil Pasricha dacă vrei să ştii cum.  😉

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here