Osteoporoza, este o patologie care genereaza pierderea densității oaselor, cu care se confruntă toate femeile ajunse la vârsta menopauzei. Pentru cine nu știe acest fenomem se instalează după vârsta de 45 de ani sau în toate situatiile în care corpul femeii încetează a produce estrogeni. Nu scapă nicio femeie dar nu sunt ocoliți nici bărbații! Aceștia din urmă  fiind afectați după vârsta de 70 de ani.

Majoritatea femeilor trec greu prin perioada de menopauză dar mai ales acelea care, au o menopauză survenită din motive medicale, care se trezesc direct cu o furtună dramatică în corpul lor generată de nesomn, agitație, instabilitate, bufeuri și care, din aceleași motive medicale, nu pot lua niciun medicament  care să le ajute să treaca  mai ușor prin aceste situații.

Dar cum ne putem totuși proteja de toate riscurile asociate menopauzei cum ar fi osteoporoza? Redăm mai jos câteva sfaturi:

  • Faceți exerciții fizice zilnice (Cel mai simplu ar fi mersul pe jos!  Este comod sa ne plimbăm cu mașina în orice situație dar foarte neplăcut sa nu putem dormi);

  • Mâncați alimente bogate in vitamine și in calciu, lactate dar și fructe uscate  cum ar fi migdale, alune și nuci;

  • Reducerea consumului de tutun, alcool și cafea. Atăt alcoolul cât și cafeaua deshidrateaza de aceea este recomandat  să beți o cantitate suficientă de apă în timp ce le consumați.Cât despre tutun, acesta este atât de periculos  incăt e bine sa vă gandiți serios daca doriți sa aveți o viata mai lungă  si/sau să cheltuiți incă de pe acum mai puțini bani;
  • expunerea la lumina zilei pentru a produce o cantitate suficientă de vitamina D. Nu e nevoie să stați o zi întreagă, doar 5 -10 minute ar putea fi  deajuns. Deficitul serios de vitamina D se trateaza medicamentos la recomandarea medicului specialist.

Nu uitați  că pierderea densității  țesutului osos provoacă dureri articulare și predispoziție la fracturi! Câteva mici trucuri să facem  aceste experiențe mai ușor de suportat:

  • Folosiți argila: calmează durerile articulare și remineralizează oasele. Concentrația de calciu și de magneziu exitentă in argilă, se transferă asupra pielii prin aplicarea unei cataplasme,  mai ales  în zona articulațiilor de suprafață. Aveți grijă cum îndepartați cataplasma, de preferat cu o manusă de unica folosință sau hărtie absorbantă. Deasemenea o cură  de apă argiloasă pentru 15-20 de zile, consumată dimineață, pe stomacul gol, dă bune rezultate. Pregatiți cu o seară inainte  apa argiloasă  punând 1 linguriță de argila intr-un pahar cu apă și consumați apa de la suprafață. Cei care au probleme de hipertensiune și de digestie  trebuie sa nu recurgă la cura internă pentru ca poate intârzia efectul unor medicamente. În toate cazurile argila nu se refolosește.
  • Lămâia este bogată in calciu, fosfor și potasiu. Folosiți sucul proapăt de lamâie în salate dar și coaja rasă pe post de condiment pentru diferite  preparate pe bază de carne, pentru paste, orez,  tocanițe, iaurt, brânză, etc.Cel mai indicat este să folosiți  lamâi bio, pentru că sunt multe alerte cu privire la anumite substanțe care  pot fi folosite de producători pentru păstrarea pe termen lung a citricelor;

  • Magneziul are rolul de a fixa calciul  necesar in vederea evitării fenomenului de decalcifiere care poate să ducă la osteoporoză. Cura cu clorură de magneziu  trebuie integrată  intr-un context de stil de viata  ce include o o activitatea fizică regulată și o alimentație  sănătoasa.Clorura de magneziu se gasește în orice farmacie sub formă de pudră. Aceasta se diluează in apă  (20 g pudră  intr-un litru de apă) și se consumă cca 125 ml pe zi.O puteți combina cu suc de fructe, supe ca să faceți gustul mai suportabil. Faceți câte o cură de 20 de zile.

Chiar dacă întălnirea cu osteporoza este implacabilă există remedii care pot ameliora sau întărzia efectele sale. Urmați cele citeva sfaturi de mai sus și veti avea o viață mai bună.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here