UPDATE: dacă nu funcționează nici unul dintre aceste remedii, încearcă ciorba de burtă a doamnei Hădean – efect garantat !!

Te-ai trezit vreodată după un chef cu gura uscată, cu stomacul la gură şi cu o durere cruntă de cap? Dacă ai suferit măcar o dată de mahmureală, ştii că are o cauză cât se poate de simplă. Ai băut mult prea mult. Iar dacă nu ştiai asta sau încă mai speri că există soluții post festum, ei bine, află acum. Ceea ce faci înainte sau în timp ce bei e cel mai sigur remediu ca să scapi de starea de după. Iată ce poți să faci ca să-ți limitezi suferința şi să scurtezi cât se poate timpul până când îți revii.

1. Înainte să consumi alcool îți sugerez să mănânci. Alcoolul este absorbit mult mai rapid pe stomacul gol. Mulți specialişti (şi cunoscători!) recomandă să mănânci ceva consistent. Prin crearea unui strat lipidic ce căptuşeşte stomacul vei încetini substanțial acest proces.

2. Ia-o încet. E bine să nu depăşeşti viteza cu care corpul tău metabolizează alcoolul. Adică în interval de o oră încearcă să nu treci de o bere (330 ml), un pahar mic de tărie (50 ml) sau 150 ml de vin.


3. Nu amesteca mai multe feluri de băutură. Dacă ții ritmul şi păstrezi măsura, la fiecare fel de mâncare poți să consumi un alt tip de vin. Abține-te dacă fumezi, combinația de alcool şi tutun îți va spori starea de mahmureală a doua zi.

4. Ai grijă ce bei. Băuturile de culoare închisă cum ar fi vinul roşu, berea brună, coniacul şi whisky conțin congeneri. Acestea sunt ingrediente formate în acelaşi timp cu etanolul în cursul procesului de fermentație, distilare şi maturare. E adevărat, dau aromă, dar pot contribui la apariția stării de mahmureală.

5. Bea multă apă (un pahar la o bere sau la un pahar de vin). Alcoolul e diuretic, setea şi amețeala pe care le vei avea dacă uiți vor fi cauzate de faptul că te deshidratează. Evită băuturile acidulate, din cauza lor alcoolul va fi absorbit mai rapid. Înainte să mergi la culcare, bea un pahar de apă. Continuă să te rehidratezi cu multă grijă a doua zi.

6. Ia un antiinflamator pentru durerea de cap. Evită consumul de aspirină, poate să îți irite stomacul. Iar dacă bei alcool în mod regulat, evită cu orice preț consumul de medicamente ce conțin acetaminofen (Paracetamol, Tylenol sau similar). Chiar şi în doze considerate sigure până acum îți pot cauza afecțiuni ale ficatului.

7. Bagă nasul în pernă şi dormi pe saturate. Unii cercetători cred că numărul insuficient de ore de somn sau somnul de calitate redusă contribuie la starea de mahmureală a doua zi.

8. Consumul de cofeină este o chestiune de preferință individuală. Nu uita că efectul cafelei e temporar. Uneori te ajută, alteori poate spori migrena şi senzația de amețeală. Şi cafeaua are efect diuretic, aşa că nu uita să bei şi apă destulă ca să te rehidratezi.


9. Ia o gustare. Alcoolul îți va scădea nivelul de zahăr din sânge, de unde starea ta de slăbiciune şi oboseală. După ce te trezeşti, consumă o porție de carbohidrați. Îți vor calma stomacul şi îți vor regla glicemia. O supă de legume sau un shake de banane sunt o sursă bună de vitamine şi minerale a doua zi.


10. Evită alimentele grele sau pe cele sărate. Nu uita sfatul meu: cui pe cui nu se scoate …

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here