„Între timp a venit primăvara și, odată cu ea, Natura s-a revărsat de jur împrejur, trezindu-se din nou la viață. Curând, dealurile s-au înveşmântat în flori de câmp; iarba a căpătat o nouă nuanță de verde, mult mai profundă şi mai bogată; iar aerul s-a umplut de miresme proaspete şi surprinzătoare – de iasomie, caprifoi și lavandă.”
(Dalai Lama, „Libertate în exil: autobiografie„)
Istorie
Cuvântul derivă din rădăcina latinească „lavare”, care literalmente înseamnă „a spăla”. Cea mai timpurie utilizare înregistrată a lavandei datează din Egiptul antic. Acolo, uleiul de lavandă a jucat un rol în procesul de mumificare.
În perioadele ulterioare, lavanda a devenit un aditiv de baie în multe regiuni, inclusiv în Persia, Grecia Antică și în Roma. Aceste popoare credeau că ajută la purificarea corpului și a minții.
Încă din cele mai vechi timpuri, lavanda a fost folosită pentru a trata afecțiuni diferite, între care probleme de sănătate mentală, anxietate, insomnie, depresie, dureri de cap, căderea părului, greață, acnee, dureri de dinți, iritații ale pielii şi chiar temutul cancer.
De obicei o asociem cu două caracteristici: parfum şi culoare. Dar, dincolo de frumusețe, care sunt beneficiile ei pentru sănătate? La ce putem să o folosim?
Insomnie
Din vremuri imemoriale, lavanda a fost recomandată persoanelor care suferă de insomnie sau alte tulburări ale somnului. Oamenii și-au umplut pernele cu flori de lavandă pentru a-i ajuta să adoarmă și să aibă un somn odihnitor.
Astăzi, aromaterapeuții folosesc lavanda pentru a trata durerile de cap, nervozitatea şi stările de anxietate. Terapiile prin masaj folosesc uneori ulei de lavandă aplicat pe piele, care poate fi de folos atât în insomnii, cât şi ca sedativ. În Germania, ceaiul de lavandă a fost aprobat ca supliment alimentar pentru a trata tulburările de somn, anxietatea și iritarea stomacului.
Aromaterapie
Lavanda este cel mai frecvent folosită în aromaterapie. Se crede că parfumul din ulei de lavandă ajută la promovarea calmului și a stării de bine. De asemenea, se spune că ajută la reducerea stresului, anxietății și, poate, chiar la alinarea durerilor ușoare.
Un studiu a relevat că aplicarea locală de ulei de lavandă, în amestec cu esență de salvie și trandafir, ar putea reduce severitatea crampelor menstruale.
Afecțiuni cutanate
Un studiu publicat în revista „Medicină complementară și alternativă bazată pe dovezi” a comparat efectele mai multor tratamente pentru vindecarea leziunilor. Cercetatorii au comparat efectele stimulării electrice transcutanate a nervilor (TENS), aplicarea de soluții saline, iod si ulei de lavandă. Acestea au fost testate în condiții de laborator.
Autorii studiului au remarcat că rănile s-au închis mai repede în grupurile TENS și cele care au folosit ulei de lavandă față de grupurile de control. Aceste descoperiri sugerează că lavanda stimulează vindecarea leziunilor.
Un alt studiu, publicat în Revista de Microbiologie, a notat că uleiul de lavandă ar putea fi eficient în combaterea infecțiilor rezistente la antifungice.
Cercetătorii au descoperit că uleiul este letal pentru o serie de tulpini care pot provoca afecțiuni ale pielii. Studiul a arătat că uleiul de lavandulă este puternic și are proprietăți antifungice într-un spectru larg.
Aplicate pe piele, uleiurile de lavandă au avut efecte pozitive în tratarea eczemelor, a acneei, a arsurilor solare și iritațiilor pielii la nou-născuți.
Alopecie
Aplicarea locală de ulei de lavandă ar putea fi utilă în tratarea alopeciei areate (căderea părului în unele zone ale scalpului). Într-un studiu publicat în Arhivele de Dermatologie unele persoane care au aplicat ulei esențial pe zonele lipsite de păr (combinat cu cimbru, rozmarin și lemn de cedru) au cunoscut o regenerare a părului după șapte luni. Cercetătorii nu au stabilit cu certitudine care dintre uleiuri a fost responsabil.
Cancer
Potrivit Institutului Național al Cancerului din SUA, aromaterapia ar putea ajuta pacienții să treacă mai uşor peste efectele secundare ale tratamentului aplicat. Receptorii mirosului transmit creierului mesaje care pot afecta starea de spirit.
Totuşi, deşi mulți oameni sunt siguri de puterea de vindecare, comunitatea științifică nu este convinsă. Multe dintre testele efectuate pentru a demonstra beneficiile utilizării în acest scop au avut rezultate contradictorii.
„Cel mai bun remediu pentru cei care se tem, care sunt singuri sau nefericiți este să petreacă mult timp afară, undeva unde pot fi în comuniune cu cerul, natura și Dumnezeu. Pentru că doar atunci simțim că totul este așa cum se cuvine, și că – în mijlocul simplei frumuseți a naturii – Dumnezeu dorește să fim fericiți.
Atâta timp cât această frumusețe există, și cu siguranță va exista întotdeauna, știu că va fi mereu mângâiere pentru fiecare clipă de întristare, indiferent de circumstanțe. Și cred cu tărie că pentru orice necaz natura aduce alinare.”
(Anne Frank, „Jurnalul Annei Frank„)
Asadar, să nu uităm niciodată să iubim violetul pur al câmpurilor de lavandă.