
Puține fructe au atras atât de multă atenție ca strugurii în literatura de specialitate. Răspândirea lor geografică în întreaga lume, mai puțin în Antarctica, este fără îndoială unul dintre motive. Dar un motiv mult mai important este excepționalul lor conținut de nutrienți şi nenumăratele lor beneficii pentru sănătate.
1. Previn bolile cardiovasculare
Polifenolii din struguri sunt substanțe cu efect protector vascular şi cardiac, scad riscul de formare a cheagurilor de sânge şi diminuează în mod semnificativ riscul de infarct miocardic. Antocianinele reduc nivelul de colesterol LDL („colesterol rău”), care produs în exces se depune pe vase de sânge. Cuprul şi licopenul previn ateroscleroza, iar rezistența vaselor capilare este sporită de flavonoide cum ar fi quercitina. Sunt suficiente motive pentru ca strugurii să reprezinte un aliment ideal pentru cei care au suferit un infarct miocardic sau care suferă de aritmie, ischemie cardiacă şi forme uşoare de hipertensiune.
2. Încetinesc procesul de îmbătrânire
Strugurii sunt bogați în antioxidanți cum ar fi resveratrolul şi diferite flavonoide, care se găsesc mai ales în cei negri, îndeosebi în pieliță şi în sâmburi. Resveratrolul are un potențial antioxidant de 50 de ori superior vitaminelor C si E la un loc. Aceste substanțe protejează membranele celulare de acțiunea radicalilor liberi, inhibă lipo-peroxidaza (oxidarea grăsimii) şi reduc concentrația sangvină de molecule de oxigen reactiv. Studii recente indică faptul că strugurii susțin activitatea sistemului nervos central, întârziind apariția maladiei Alzheimer şi a altor afecțiuni degenerative.
3. Reduc incidența mai multor forme de cancer
Datorită varietății de fitonutrienți cu proprietăți antioxidante şi anti-inflamatorii (resveratrol, quercitină, acid elagic, antocianine), consumul de struguri reduce frecvența multor forme de cancer. Studii clinice au demonstrat că au efect antitumoral îndeosebi în cazul cancerului de sân şi al cancerului colorectal. Substanțele conținute de struguri protejează pielea de acțiunea nocivă a razelor ultraviolete care cauzează melanomul malign. Inhibă dezvoltarea tumorilor în cancerul de prostată şi cancerul de plămâni, favorizeaza stagnarea si chiar remisia celor existente.
4. Au acțiune detoxifiantă, remineralizantă şi sunt eficienți în curele de slăbire
Strugurii pot diminua substanțial gradul de aciditate a acidului uric. Având un conținut ridicat de apă (80%), sunt un foarte bun diuretic. Curăță sângele şi favorizează eliminarea toxinelor din organism. Pentru o detoxifiere intensă se recomandă o cură de struguri de 5-10 zile, fără a se consuma nici un alt aliment în acest timp. Este indicat să consultați un medic în prealabil în cazul în care suferiți de diabet, probleme cardiace sau afecțiuni digestive.
Această cură începe după o perioadă de acomodare de 2-3 zile, bazată numai pe legume şi fructe, în stare crudă sau sub formă de sucuri. În timpul perioadei propriu-zise de cură se consumă doar struguri în cantitate de 1,5 kg până la 2,5 kg pe zi. După ultima zi se revine în mod gradual la o alimentație normală, începând cu alimente uşoare, timp de 3-4 zile. Această cură are puternice efecte detoxifiante şi favorizează scăderea rapidă în greutate. Este de menționat faptul că 100 de grame de struguri furnizează organismului doar 65-70 de calorii.
5. Combat oboseala şi anemia
Fiind bogați în vitamine, magneziu, fosfor, cupru şi fier, strugurii sunt o gustare ideală pentru combaterea stării de oboseală. O mână de boabe de struguri sau o jumătate de pahar de suc sunt suficiente pentru creşterea instantanee a nivelului vostru de energie. Spre deosebire de celelalte situații prezentate aici, strugurii albi sunt mai eficienți în acest caz decât cei închişi la culoare.
6. Vindecă constipația
Cura de struguri este foarte eficientă pentru vindecarea şi chiar eliminarea acestei afecțiuni. Strugurii au efect laxativ întrucât conțin acid organic, zahăr şi celuloză. Aceste substanțe reduc constipația cronică prin tonifierea stomacului şi a muşchilor intestinali. Fibrele insolubile rămân intacte în tractul digestiv, ceea ce ajută la formarea şi eliminarea de scaune sănătoase. Pentru stabilizarea efectelor se recomandă reducerea consumului de carne şi o alimentație bogată în legume şi fructe crude.
7. Protejează vederea
Consumul regulat de struguri poate preveni procesul de deteriorare a retinei. Cercetările au arătat că trei porții de struguri pe zi pot reduce cu peste 36% riscul de degenerare maculară, una dintre principalele cauze de orbire la vârste înaintate. Pentru încetinirea sau stoparea acestui proces, cel mai important rol protector revine luteinei şi zeaxantinei. De asemenea, cura de struguri reduce riscul de apariție a cataractei datorită conținutului ridicat de antioxidanți din flavonoide.
8. Reglează conținutul de zahăr din sânge
Strugurii au un indice glicemic redus (43-53), iar zaharurile prezente în boabe sunt uşor asimilate. Potrivit unor studii recente, consumul de struguri nu cauzează o creştere pronunțată a insulinei.
9. Au proprietăți antibacteriale
Strugurii – din nou soiurile roşii şi negre – au puternice proprietăți antibacteriale, cu efect pozitiv asupra microflorei intestinale. De asemenea, au proprietăți antivirale, fiind eficienți în tratarea infecțiilor cu herpes simplex.