Borșul ukrainean, una dintre cele mai bune ciorbe de sfeclă roșie, are următoarele ingrediente de bază:

  • sfeclă roșie sănătoasă – cel puțin 2 bucăți mari sau 4 mai mici (700 g-1 kg);
  • morcov – 1 bucată;
  • ceapă – 2 bucați;
  • țelina – 1 bucată (dimensiune medie);
  • mix de legume (mazăre verde, soia boabe, linte, fasole boabe, etc) pot fi și congelate sau de prin conserve – cca 250 g;
  • borș (rusesc!) – 500 ml – 1 litru, în functie de gustul preferat;
  • pentru cine dorește, se poate folosi o  bază de supă de oase de vită care se poate cumpăra din comerț sau preparată dintr-un kilogram de oase de vită fierte îndelung (2-3 ore) în cca. 3 litri de apă. Aceasta se strecoară și se poate păstra în congelator, fiind folosită atunci cănd aveti nevoie.
  • 4 cartofi rosii, potrivit de mari, curățați de coajă, taiați cubulețe;
  • pătrunjel verde – o legătură grozavă;
  • smântână lichidă, 200 g;
  • ulei de floarea soarelui sau rapiță ( 2 linguri).

Intr-un vas de 5 litri, cu fund dublu, se pune uleiul. După ce acesta s-a încălzit ușor, la foc mediu, se adaugă  ceapa ( curățată în prealabil) și tocată mărunt, care se călește 5 minute, apoi morcovul și țelina curățate și tocate cubulețe. Se călesc și acestea in jur de 5 minute amestecănd  ușor, apoi se adaugă  mix-ul legume și  3 litri de apa  sau 1 litru de supa de oase de vită și 2 litri de apă. Se lasă să fiarbă cât este necesar să fiarbă legumele.

Separat, se curăță sfecla roșie de coajă, se toacă cubulețe mai mari sau se dă pe răzătoare și se pune la fiert cu borșul (acesta poate fi și preparat în casă, găsiți câteva indicații aici) într-un alt vas. După ce s-a fiert sfecla ( ar trebui sa dureze cam 15-20 min) se adaugă peste  fiertura de legume împreună cu cartofii tăiați de asemenea cubulețe. În functie de grosime, dupa ce s-au fiert toate, puteti adăuga și un pumn de fidea, sau mai puteți adăuga apă, dar aceasta este opțional.

Cănd toate s-au fiert, adăugăm sare după gust, piper, pătrunjel cât mai mult și smântănă lichidă (cel puțin 200 g). Puteți adăuga smântână și la servire. Această ciorbă ar trebui să arate cam așa!

 

Foto credit:www.herbazest.com

Nu uitați: ciorba acră sau dulce este un fel de măncare foarte sănătos care ne hidratează, ne încălzește corpul, ne face fericiți și ne poate ajuta  chiar să slăbim!

Învățînd din bucătaria altor popoare le putem întelege mai bine nevoile, obiceiurile și îi putem ajuta să zâmbească!

Poftă bună!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here