Ce este budismul Zen? Este imposibil să încerci să-l explici prin lectura unei singure cărți sau prin câteva definiții. Originar din China, înflorind în Japonia, a devenit foarte popular în lumea occidentală în secolul trecut. Alan Watts, filozof, scriitor și reputat orientalist, a fost unul dintre gânditorii de seamă care au contribuit la popularizarea lui în Europa.
Zen nu este o religie, o doctrină, o ideologie sau o teorie. Caută să înțelegi sensul vieții în mod direct, mergând dincolo de cuvinte şi de rațiune. Asta este esența lui. Pentru a accede la experiența iluminării, meditația este practica principală în zen budism. Cunoaşte-te pe tine însuți: ca să afli răspunsuri trebuie să le cauți în tine, chiar în locul în care întrebările ce aşteaptă răspunsuri au apărut.
Zen este o stare existențială, o cale către o viață mult mai senină. “A fi zen înseamnă a accede la o seninătate pierdută, într-o lume în care aparența şi câştigul au devenit motoare mult mai importante decât starea de bine din interior […] Trăim vremuri în care alergăm mereu: tot mai multă muncă pentru câştiguri mai mari, pentru a cumpăra mai multe obiecte. Ne vindem libertatea şi liniştea în speranța unei stări de bine amânate fără încetare pentru ziua de mâine. Şi dacă ne-am aşeza o secundă pentru a opri infernala maşină? A rămâne zen înseamnă a modifica infim obiceiurile zilnice şi, în acelaşi timp, a vedea lumea în mod diferit, a privi în interior şi a ne zâmbi nouă înşine.” (“Zen în 10 minute”, Sioux Berger)
Budiştii cred că nu putem afla adevărul prin rațiune, filosofie, participând la ritualuri sau studiind scripturi. Trezirea e o experiență, iar relația maestru-discipol este fundamentală. Zen este ceea ce faci zi de zi, nu este un concept care poate fi descris prin cuvinte. Cu toate acestea, ca să îți faci o primă idee, îți propun două cărți.
- “Mintea Zen, mintea începătorului” de Shunryu Suzuki. În cele patru decenii de la prima publicare, a devenit una din marile cărți spirituale moderne, foarte iubită, recitită şi recomandată ca fiind cea mai bună carte de introducere în gândirea Zen.
- “Introducere în budismul Zen” de Daisetz Teitaro Suzuki, un volum clasic conceput ca un ghid de inițiere a cititorilor occidentali de către unul dintre cei mai seamă experți. „Cărțile lui D.T. Suzuki se numără printre cele mai valoroase contribuții la cunoaşterea Zen-ului.” (Carl Gustav Jung)
Nu în ultimul rând, ascultă înregistrările lui Alan Watts. Despre el Mircea Eliade avea să spună: “Cunoştea bine creştinismul occidental şi Zen-ul şi putea înţelege o mulţime de alte lucruri. Îl admiram mult. Mai avea o calitate destul de rară: se exprima într-un limbaj care nu era pretenţios, care nu era limbajul unei vulgarizări superficiale şi care era, totuşi, accesibil. Cred ca Watts nu a renunţat cu adevărat la preoţie, a căutat doar o altă cale pentru a transmite omului modern ceea ce oamenii din alte epoci numeau Dumnezeu”.