I se spune Marak Temani. Hai să vedeți cum o fac semiții şi musulmanii! … 😀 Este o supă condimentată, care îți va merge la suflet în zilele friguroase de iarnă. Seamănă la gust cu supa gulaş, însă este muuuult mai aromată. Secretul este un amestec oriental de condimente numit hawaij (v. rețetă mai jos). Este o supă de vită foarte populară în Yemen, dar şi în Israel.

4 porții
Timp de gătire: 3 ¾ ore (inclusiv timpul de marinare)

Ingrediente:
· 6 linguri de turmeric (curcuma)
· ¼ de ceaşcă de chimen măcinat
· 2 linguri de piper negru proaspăt măcinat
· ½ de kg de piept de vită, tăiat în cubulețe de 4-5 cm
· 4 linguri de ulei de măsline
· 1 lingură de sare
· 1 ceapă tocată mărunt
· 4 căței de usturoi, tăiați în felii subțiri
· 1 ceaşcă de roşii din conservă, pasate
· 2 litri de supă de pui (sau, şi mai bine, supă de oase de vită, tăiate sau sparte)
· 2 fire de coriandru, plus frunze tocate de coriandru pentru servire
· 2 fire de pătrunjel, plus frunze tocate de pătrunjel pentru servire
· 12 cartofi albi mici, curățați de coajă, sau câțiva cartofi mari tăiați cubulețe

1. Pregătiți hawaij: Turnați turmericul, chimenul şi piperul într-un borcan cu capac şi agitați până se amestecă bine.

Alternativ, încercați această variantă, mai condimentată, dar mult mai interesantă. Aveți nevoie de câteva semințe de cardamom verde, semințe de coriandru, semințe de chimen, boabe de piper negru, scorțişoară, cuişoare şi turmeric. Opțional, puteți adauga puțină nucşoară şi nişte şofran (pentru culoare). Este important să țineți cont de faptul că se pune de două ori mai mult coriandru decât piper şi decât chimen, doar câteva semințe de cardamom, doar 1-2 batoane mici de scorțişoară şi doar câteva cuişoare (chimenul, cardamomul, cuişoarele şi scorțişoara au un gust foarte puternic). Puteți pune mai mult sau mai puțin turmeric, nu are o aromă intensă (eu pun ceva mai mult pentru că mâncarea capătă mai multă culoare).

Adăugați toate condimentele într-o tigaie la foc moderat şi amestecați continuu timp de cel mult 2 minute, să nu se ardă. Aromele se vor întrepătrunde şi veți obține un amestec cu miros plăcut, înțepător. Lăsați la răcit, apoi măcinați foarte fin cu o râşniță şi amestecați pulberea obținută cu turmericul. Amestecul – dacă vă iese o cantitate prea mare – poate fi păstrat în cămară într-un borcan închis ermetic timp de circa 3 luni.

Pentru a urmări pas cu pas procesul de preparare, priviți acest film.

2. Într-un bol mare, amestecați bine pieptul de vită, 2 linguri de ulei de măsline, 2 linguri de hawaij şi sare, astfel încât carnea să fie uniform acoperită. Acoperiți cu hârtie pergament sau folie autoadezivă. Lăsați la răcit timp de cel puțin oră sau până a doua zi.

3. Încălziți restul de ulei de măsline într-o oală mare, la foc potrivit de iute până când se încinge fără să scoată fum. Prăjiți pieptul de vită vreo 5 minute, amestecând din când în când pînă se rumeneşte complet. Scoateți carnea pe o farfurie.

4. Scădeți temperatura şi adăugați ceapa tocată, usturoiul şi 2 linguri de hawaij. Prăjiți, amestecând în mod continuu timp de 10 minute până ce se căleşte fără a se rumeni. Adăugați roşiile şi mai lăsați 5 minute. Adăugați carnea, supa de pui (sau de oase de vită) şi firele de pătrunjel şi coriandru. Dați totul în clocot, apoi lăsați la foc mic timp de 2 ore, acoperit. Adăugați cartofii (şi nişte rondele de morcovi dacă doriți), lăsați circa 20 de minute până se fierb bine.

5. Presărați pătrunjel şi coriandru tocat. Se serveşte fierbinte cu lipie sau pita, dacă doriți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here