Sărbătorile au rămas mult în urmă. După câteva zile de mers la sală, mi s-a făcut iar poftă să dau o raită prin bucătării în jurul lumii. M-am oprit în Bosnia-Herțegovina şi am ales ceva ce sunt convins că îndrăgiți. Bosniecii (sârbii, slovenii şi alte nații din această regiune) le spun ćevapi sau îi alintă ćevapčići. Lipsiți de inspirație – sau poate flămânzi când i-au gustat prima oară – strămoşii noştri le-au dat un nume comun, numindu-i … mici.  😀

Ćevap vine din limba persană, de la kebab. Turcii l-au dus fuguța la ei acasă, l-au ridicat la rang de kebap şi apoi l-au răspândit în Balcani, o dată cu neprețuita ciorbă de burtă, cu pachețelele în foi de viță (zise sarmale) şi alte feluri de mâncare … tradiționale.  😛

Bosniecii mănâncă ćevapi cu lepinja (un fel de pita uşoară, aerisită, dintr-un aluat ceva mai lichid, vezi o rețetă de lepinja aici), ajvar (o pasta condimentată din ardei gras, pulpă de vinete şi usturoi) şi eventual cu o smântână groasă, uşor fermentată, căreia îi spun kaymak. O rețetă de kajmak foarte simplă găseşti aici.

Îți recomand să prepari singură carnea tocată – ćevapi vor avea un gust formidabil şi o să ştii ce mănânci. Sunt mai multe rețete, în general un amestec de carne de vită, carne de miel şi chiar de porc. Personal prefer ceva mai multă carne de miel şi de vită, este mai aromată. În al doilea rând, acest amestec este mai autentic. În Bosnia carnea de porc este destul de rară pentru că jumătate din bosnieci sunt musulmani. Dacă te hotărăşti să prepari carnea tocată în casă, te rog nu uita de bicarbonat! Carnea va fi mai fragedă şi va avea o textură mult mai uşoară. Şi acum rețeta!

Ingrediente
½ de kg de carne de vită
½ de kg de spată de miel (sau ceva mai mult)
5 căței de usturoi
½ de ceapă
½ legătură de pătrunjel
1 linguriță de boia de ardei
1 linguriță de bicarbonat, dizolvat într-un sfert de ceaşcă de apă
1 linguriță de sare
1 linguriță de piper

  • Dă carnea prin maşina de tocat, amestecă usturoiul, ceapa şi pătrunjelul (tocate fin), apoi condimentele.
  • Rulează carnea tocată în forma bine ştiută – cât de mici să fie micii? 🙄 🙄 🙄 uite aici 😀 😀 😀  
  • Încălzeşte grătarul.
  • Ține ćevapi 8 minute pe o parte, întoarce-i 6-8 minute pe partea cealaltă (vezi să nu-i arzi!)
  • Serveşte-i câte 5-8 o dată (ca la KFC!), cuibăriți în lepinja, cu feliuțe subțiri de ceapă, dacă vrei cu smântână … Şi acum iată cum faci ajvar (pronunțat aye-var).

Ai nevoie de un kilogram de ardei gras (musai să fie roşu!), o vânătă mare, patru căței de usturoi (bine zdrobit), o jumătate de ceaşcă de ulei de măsline, două linguri de oțet de vin roşu, sare, piper şi, dacă vrei, un ardei iute (chili). Coace vânăta şi ardeii pe un grătar. Lasă ardeii să se răcească într-o pungă de plastic, vor fi mai uşor de curățat. Scoate miezul vinetei, amestecă-l cu pulpa de la ardei, toacă-le bine (sau, dacă vrei să simți ceva in gură, lasă cubulețe ceva mai mari). Amestecă usturoiul, toarnă oțetul. La sfârşit adaugă mirodeniile şi lasă compoziția câteva ore, într-un vas cu ulei de măsline, amestecând din când în când, la foc foarte mic. Dă-o la rece până serveşti, după ce scade bine.

Cu ćevapi, te asigur, are un gust divin. Vezi că pregătesc şi alte chestii interesante, din când în când mai aruncă un ochi pe aici, în câteva zile revin.  😉

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here